Brenda van Veen Goed en kwaad

Goed en kwaad

door Brenda van Veen

Voorafgaand aan onze reis naar Bali heb ik me verdiept in de cultuur. Vele zaken kwamen aan bod maar er was één ding wat mij het meest fascineerde: de omgang met goed & kwaad.

Wie op Bali is, kan niet om de vele offers heen. Waar je ook kijkt, zie je de typische bakjes staan. Menig maal breek je er op de stoep bijna je nek over. Alleen al het bekijken van de rituelen rondom het offeren is een prima dagbesteding. Het geduld dat men hiervoor heeft en de hoeveelheid tijd die men erin steekt zijn bewonderenswaardig. Alleen dit laatste is al een goede les voor ons gehaaste westerlingen. Sta eens stil en onthaast!

Wat mij voornamelijk fascineerde was het goed en het kwaad dat bij het offeren een grote rol speelt. Op Bali offert men aan de goede goden om ze te eren en de kwade om ze mild te stemmen. Ik vind dit een prachtig principe. In mijn beleving wordt er in het westen teveel tijd besteed aan het proberen uit te bannen van het kwaad. Maar laten we eerlijk zijn, het kwaad zal er altijd zijn in welke vorm dan ook. De mensen op Bali omarmen het kwaad en proberen het mild te stemmen. Men accepteert dat het kwaad er is en probeert hier zo goed mogelijk mee om te gaan. En zou dit voor ons in het westen nou ook geen mooi uitgangspunt zijn? Het geeft waarschijnlijk een hele hoop rust. Wellicht dat we daarnaast ook wat meer genoegen moeten nemen met het geluk en het ‘goede’ dat we al hebben. Iets wat ik op Bali veel vaker ervaren heb. Een wijze levensles als je het mij vraagt…

Een klein dingetje zit me nog dwars en tot op de dag van vandaag ben ik er niet achter hoe het in elkaar steekt. Op Bali gelooft men dat de goede goden in de bergen zitten en de kwade zich bevinden in de zee. Toch strooit men de as van overleden familieleden uit in zee. Tegenstrijdig zou ik zo zeggen. Als er iemand is die hier een mooie verklaring voor heeft, dan hoor ik het graag!

Over Brenda

Ik ben een 29-jarige kwebbelkous met een passie voor reizen, cultuur en religie. Daarnaast ben ik een tikje impulsief en heb ik een belachelijke angst voor ongevaarlijke beestjes. Dit laatste weerhoudt me er echter niet van om te reizen!

Van kleins af aan heb ik altijd de wens gehad om een reis te maken naar Indonesië. De voornaamste reden hiervoor was de geschiedenis van mijn opa, die als soldaat diende in Nederlands-Indië. In onze typisch Hollandse familie was dankzij mijn opa de Indische keuken ook altijd goed aanwezig.

Na jaren reizen door andere landen kreeg ik vorig jaar eindelijk de kans om voor drie weken af te reizen naarBali & Gili Trawangan. Een prachtige reis met geweldige ervaringen. Geen doorgewinterde Indonesië reiziger dus, maar iemand die alles voor het eerst heeft ervaren. Voor Indonesië.nl blog ik dan ook graag over de 'eerste keer' Indonesië!

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors