Sjoerd en Betty Pura Ulun Danu Bratan in Bedugul

Pura Ulun Danu Bratan in Bedugul

door Sjoerd en Betty

Pura Ulun Danu Bratan is een hindoeïstische tempel en staat op een klein schiereiland in het Bratan-meer. De tempel ligt in het noordwesten van Bali. Dit is ongeveer een uurtje rijden vanaf Ubud en ligt vlakbij de meren Buyan en Tamblingan. 

De in de zeventiende eeuw gebouwde tempel is samen met Ulun Danu Batur een van de belangrijkste irrigatietempels van Bali en zeer geliefd bij toeristen. De tempel heeft torens, ook wel meru genoemd, met drie verdiepingen voor Shiva, zeven daken voor Brahma en elf daken voor Vishnu en Dewi Danau, allemaal goden in het hindoeïsme. Ook Boeddha heeft een plaats in deze Hindoeïstische tempel.

De ranke torens van de tempel doemen op aan de oever van het meer. De omgeving is zeer vruchtbaar en dat is goed te zien. Het heiligdom ligt op 1200 meter hoogte en daardoor is het klimaat iets koeler. De tempel en omgeving zijn keurig onderhouden en met een beetje geluk is er net een ceremonie bezig. Veel ceremonies zijn best luguber maar we gaan er toch eentje met je delen. 

De ceremonie met het kuikentje. Het begint allemaal onschuldig met een muziekje en een belletje. Er wordt met water gesprenkeld en gebeden gepredikt, het kuikentje krijgt rijst opgeplakt en het mag rondlopen. Op een gegeven moment is het gebed ten einde en worden er nog wat handelingen verricht en op het laatst wordt het kuikentje de nek omgedraaid. Zielig vinden wij, maar op Bali is het heel gewoon. De grote offers die bij de tempel in het Bratan-meer worden gebracht zal ik hier niet beschrijven.

Ook in de omgeving is veel te doen. Er zijn vele winkeltjes en straatkraampjes met sarongs, t-shirts en kettinkjes. Soms komt er iemand langs met slangen waarmee je op de foto kunt. Het bergdorp Bedugul ligt nabij de tempel en is ook zeker de moeite waard. Andere leuke attracties zijn de Bedugul Botanische tuinen en het Tree Top Adventure Park. 

De tempel is iedere dag geopend van zeven uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags en kost vijfduizend Rupiah, ongeveer vijftig eurocent.

Over Sjoerd en Betty

Sjoerd (55) en Betty (53) Flameling zijn gek van reizen. Toen ze hun tocht in Australië afsloten met  een tripje naar Bali, verloren ze hun hart aan Indonesië. Sinds die keer komen ze regelmatig terug naar dit prachtige land.

Waarom? Vanwege de vriendelijke en behulpzame bevolking, de paradijselijke sfeer en het groene en rustige landschap. Het verkeer is chaotisch en mensen proberen je van alles te verkopen, maar ook dat hoort bij de cultuur. Volgens de Flamelingen is het door dit alles net of Indonesië je pakt.

Ze willen maar al te graag hun verhalen en ervaringen op Indonesie.nl delen. ‘Wat we allemaal hebben meegemaakt is onvoorstelbaar.’

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors