Column Joppe Naar de kapper in Indonesië

Naar de kapper in Indonesië

door Joppe Zaat

Een keer in de twee weken scheer ik het hoofd van mijn neefje bijna kaal. Dat bijna kale gedeelte is nooit expres, want het moet op standje 8. Maar omdat hij het zo leuk vindt om te bewegen als ik de finishing touches toepas, zou het deze keer niet de eerste keer zijn dat hij een beetje minder haar dan gepland overhoudt. 

Ik doe mijn best om het niet te hoog op te scheren van achteren. Ik kan mij namelijk nog goed een gymles herinneren toen ik op de middelbare school zat. Het was de dag nadat mijn lieve moeder mij geknipt had. Na het tweede rondje ging ik tijdens het rennen geen andere kinderen meer inhalen, want telkens als ik voorbij kwam moesten ze lachen om mijn excentrieke kapsel.

Als je een tijdje onderweg bent in het hete Indonesië, kan het prettig zijn om soms tussendoor ergens naar de kapper te gaan. In Indonesië zijn er verschillende soorten kapperszaken:

Luxe salons 

Er zijn vooral op Bali een hele hoop grote salons waar je volop in de watten gelegd kan worden, zoals in de salon van de Nederlandse Rob Peetoom. Hier krijgt je haar meer aandacht dan een blondine op het platteland van Sumba. Natuurlijk kun je in de luxere salons ook een creambath, een manicure en een pedicure krijgen. 

Hipster-kappers 

Deze zaken combineren knippen met koffie, motoren of een tattoo studio. Met een beetje geluk heb je alles in één en hebben ze hun eigen beardwax. 

Lokale kappers 

Meestal heeft deze soort zaak twee stoelen, groene muren met bruine vlekken, geen scharen alleen tondeuses en soms zelfs geen grote spiegel. Wat ze wel hebben is een poster met kapsels uit de jaren 80. Voornamelijk kinderen en jongeren worden hier geknipt door jongens niet veel ouder dan henzelf. Een kapper voor een knip. 

Oude kappers 

Deze kappers zijn niet zoals de barbier in het dorp, die er al generaties zit. Deze kappers zijn opa's die na jaren hun kinderen knippen van diezelfde kinderen een omgebouwde garage krijgen zodat ze zich niet vervelen. 

Express-kappers

Natuurlijk knippen alle kappers expres je haar. Tenminste, dat is de bedoeling. Het laatste wat je wilt horen bij de kapper is “oeps”. Deze kappers komen van het Japanse concept van snel-snel-snel. Terwijl je haar wordt geknipt, is er iemand met een stofzuiger die het ook meteen opzuigt. 15 minuten en je staat alweer buiten. Deze kappers zijn vaak te vinden in winkelcentra waar ook veel kantoren zijn.

Ik heb de hipster-kapper gedumpt en ga tegenwoordig naar de opa-kapper. Voor 40.000 roepia (zo’n €2,55) knipt hij en geeft er ook nog een kleine massage achteraan. Normaal gesproken val ik in slaap bij de kappers hier in Indonesië omdat ze zo langzaam scheren, maar bij deze meneer niet. Het kunstgebit van deze man maakt telkens een klikkend geluid als hij knipt of als de tondeuse zijn hoogste punt bereikt. Hij is vaak een beetje moeilijk te verstaan, maar zijn glimlach spreekt duizend woorden. Elke keer als hij klaar is met knippen zie ik hem knikken, terwijl hij zijn lippen bij elkaar perst, trots op zijn werk.

Een goedkope knipbeurt is ongeveer 60.000 roepia. Vaak zijn er opties voor extra massage (Pijit), creambath en scheren. Dat scheren komt natuurlijk wel met risico’s, want niet iedere kapper heeft daar veel ervaring mee. Hipster kappers zijn daar natuurlijk veel beter in dan de lokale of opa-kappers. 

Dus als het zweet je in de ogen begint te lopen zodra je de kamer met airconditioning verlaat, ga naar de kapper! Als je het kort wilt zeg je “Pendek”, korter “Lebih pendek” en als het te laat is “Terlaluh Pendek”.

Over Joppe

Na Nederland, Ecuador, Frankrijk en Australië woon ik nu al bijna vier jaar in Indonesië, waarvan twee jaar in Jakarta, samen met mijn vrouw en schoonfamilie. In eerste instantie was ik, een derde generatie indo, naar Indonesië gekomen voor werk als professioneel kok, maar ik bleef er voor de liefde.

Geregeld gaan mijn vrouw en ik samen of met familie op vakantie in Indonesië en meestal redelijk buiten gebaande paden. Samen met mijn zus en zwager uit Nederland zoeken we nieuwe bestemmingen en elk jaar proberen we de vorige vakantie te overtreffen met nog mooiere avonturen. Bali, Flores, Sumba, delen van Sumatra en Java heb ik nu allemaal al een keer gezien maar er is nog een hoop te ontdekken en te beleven.

Omdat ik in meerdere landen heb gewoond sta ik open voor alles wat ik tegenkom, zonder bepaalde verwachtingen. Ik houd ervan om ervaringen te delen die uniek zijn, maar waar iemand zich wel in kan verplaatsen en hopelijk ook een beetje om kan lachen.

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors