Henk van Bruggen Het biertje

Het biertje

door Henk van Bruggen


Afgelopen week zag ik in het NOS Journaal een reportage van Michiel Maas over een eventuele drooglegging van Indonesië.  Deze discussie is al enige maanden aan de gang maar nu hebben twee moslim-politieke partijen een wetsvoorstel ingediend om alcoholverkoop- en gebruik volledig te verbieden. De reden die wordt aangegeven is dat de jeugd teveel alcohol drinkt en die moet daartegen worden beschermd.  Een moslim mag per slot van rekening geen alcohol nuttigen.

Inmiddels is de verkoop van drank in grote delen van Indonesië al verboden in de warungs en kleine winkels. Alleen in de grote supermarkten is nog alcohol verkrijgbaar. De grootste belemmering is dat, zeker op Bali, het toerisme massaal zijn biertje drinkt. Daarom hebben ze Bali opgedeeld in regio’s waar wel bier geschonken mag worden en waar niet. Als er van toerisme geen sprake is dan is bier bijna niet verkrijgbaar.

Wij wonen in het niet toeristische westen. Hier is alleen bij de grote supermarkt Hardys de drank, voor thuisgebruik, verkrijgbaar. Een biertje bij het eten in de warung is er niet meer bij.  Het biermerk Bintang is een volle dochter van Heineken. Bintang zal de drooglegging niet gaan overleven want het is een merk alleen voor de Indonesische markt. Het zal het einde gaan betekenen voor deze fabriek en zijn werknemers.

Op Bali zijn de economische belangen erg groot en anders dan bijv. op Java omdat het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is.  En daarom is er in bijv. Kuta en Sanur het bier volop verkrijgbaar in bars, discotheken en restaurants maar ook in de kleine winkels. De prijs van een blikje of flesje bier is rond de RP 16.000 en dat is iets meer dan een euro. Voor de lokale bevolking nog steeds veel geld. En dat de moslims geen bier drinken is klinkklare onzin, want biedt het maar aan en ze drinken het graag op.

Omdat het bier duur is wordt er volop arak gestookt. Deze illegale sterke drank wordt steeds meer genuttigd en dat vooral door de jeugd. Het is levensgevaarlijk spul omdat het gestookt wordt met o.a. methanol en insektenverdelger. Pas geleden zijn er in Jakarta nog 17 mensen overleden door het drinken van foute arak.

Twee jaar geleden hebben wij gereisd over de kleine Sunda Eilanden. Eén van deze eilanden is Flores. Dit prachtige eiland staat bekend om zijn “goede” arak. Overal langs de weg staan stalletjes met flessen illegaal gestookte arak. Deze bocht is niet meer weg te denken uit de cultuur van dit prachtige land.

Als Indonesië echt wordt drooggelegd dan betekent dit de absolute doodsteek voor het toerisme. Het is toch ondenkbaar: luieren op het strand zonder een flesje Bintang. De Australiërs en Europeanen zullen massaal wegblijven. Veel minder werkgelegenheid betekent minder inkomsten en daarom zal de lokale bevolking nog meer zijn weg gaan zoeken in het stoken van arak. Want drinken is hetzelfde als motorrijden…ze zullen het altijd blijven doen.

 Lege hotels, lege bierflesjes, lege stranden, lege broekzakken, eigenlijk ondenkbaar op Bali. Maar de moslimregering in Jakarta gaat er wellicht toch de realiteit van maken.  Laten we met zijn allen maar hopen dat ze tot inkeer komen en dat dit desastreuze voorstel van tafel wordt geveegd.

 

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors