Henk van Bruggen Het varken van Galungan

Het varken van Galungan

door Henk van Bruggen

Deze week staat weer volledig in het teken van Hari Raya Galungan, dat op woensdag 10 februari plaatsvindt. Dit is voor de Hindoe-Balinezen de belangrijkste dag van het jaar.  

Vóór en ná Galungan zijn er een aantal  bijzondere dagen.
3 dagen ervoor : Penyekeban = het koken van bananen om aan te bieden.
2 dagen ervoor : Penyajaan = het maken van "jaja" (gebakken rijstcakes).
1 dag ervoor : Penampahan = slachten van "babi" (varkens)
1 dag erna : Manis Galungan = bezoek aan familie
10 dagen erna : Kuningan = gebeden en aanbiedingen in de tempel als de geesten terugkeren naar de hemel.
11 dagen erna : Manis Kuningan = plezier maken.
Galungan begint op de woensdag (buda) van Dunggulan. Dit is de 11e week van de 210 dagen Pawukon kalender. Dit betekent dat er 2 vieringen per zonnejaar kunnen zijn.

De dorpelingen zijn al druk bezig met de voorbereidingen zoals het maken van offertjes. Men vlecht de decoraties en andere offerbenodigdheden van jonge flexibele  palmbladeren. Er wordt veel fruit ingekocht die men in gevlochten mandjes naar de tempel brengt om na het gebed weer mee terug naar huis te nemen om het weg te geven of zelf op te eten. Wayan, onze “pembantun” (hulp) gaat met haar familie naar de 6 tempels die het dorp rijk is. Het bezoeken hiervan is een dagvullende bezigheid. Tussendoor wat eten en slapen. De beste en de mooiste sarongs, shirts, kabaja’s, udeng’s (hoofddeksel) worden uit de kast getrokken want iedereen wil er op zijn mooist uitzien. De feestelijkheden worden herkenbaar gemaakt bij de entree van het erf middels een “penjor” (een lange bamboestok met decoraties.
Middels de “penjor” laat men ook zien wat hun status is. De rijkste Balinezen zetten de grootste en meest gedecoreerde bamboestok buiten.

De feestelijkheden worden op 20 februari afgesloten. Dit is de dag van Kuningan. Tussen Galungan en Kuningan wordt er wel wat gewerkt, maar niet veel. De scholen hebben deze periode vakantie. De feestelijkheden worden geopend met het slachten van een varken (babi) in de vroege morgen. Dit gebeurt twee dagen voor Galungan, zodat de vrouwen twee dagen de tijd hebben om het varkensvlees te bereiden. Om een uur of vijf in de morgen verzamelt een kleine groep mannen zich op het erf van een familie om het varken te verwelkomen. Het meest gewilde varken is een zwart exemplaar. Nadat het varken in zijn hok aan een bamboestok is gebonden wordt ie naar een plek op het middenterrein gebracht. Daar steekt de opperslachter een groot mes in de hals van het varken. Na het leegbloeden gaat men de harige huid verbranden met gedroogde palmbladeren, die men als fakkels gebruikt. De huid wordt geblakerd en men schraapt de huid schoon met een stuk scherpe oude dakpan. Helemaal vrij van haren begint vier man met het slachten. Niets van het varken wordt weggegooid, alles wordt gebruikt in de bereiding. Als er een varken is geslacht brengt onze hulp Wayan altijd een portie bereid vlees in een plastic zakje naar ons huis. Bij het uitpakken kijken wij elkaar altijd weer aan met een blik van: “Is het voor de hond of nemen wij ook wat?”. Wij zijn niet zo van het varkensvlees en zeker niet met de wetenschap dat alles wat een varken in zich heeft wordt gebruikt.

Een varken van 100 kilo kost RP 2.500.000 (per kilo dus 25.000 rupiah en dat is 1,65 euro). Het vlees wordt betaald en gedeeld door 20 personen. Dat is dus per persoon 5 kilo vlees voor de gehele familie en dat is genoeg voor een feestmaal. Een heel kleine portie vlees met veel witte rijst en sambal voor een grote ceremonie. “Selamat Hari Raya Galungan”

Over Henk

Ik ben Henk van Bruggen en mijn leeftijd is 60 jaar. In het jaar 2000 ben ik met mijn vrouw, Jacqueline geëmigreerd naar Spanje. Omdat we graag in Azië reizen, zijn we na 12 jaar Costa Blanca  in 2012 een nieuwe uitdaging aangegaan: wonen en leven in Indonesië, en wel op het prachtige eiland Bali. Wonen op Bali is weer heel anders dan Spanje.  En dat is het mooie van emigreren! Nu we inmiddels gewend zijn aan het dagelijkse Bali is het heerlijk om hier te zijn. Wij wonen in het niet-toeristische westen vlakbij Java en dat is een verademing. Het nog pure West-Bali met de prachtige natuur en stranden, de vriendelijke mensen en de geweldige rijstvelden die op zee uitkijken. Samen met Jacqueline is reizen mijn grootste passie. Vanuit het centraal gelegen Bali is het geweldig om Indonesië en Azië te ontdekken. Inmiddels hebben we in Indonesië de eilanden Java, Lombok, de Sunda Eilanden met o.m. Flores , Sulawesi en de Molukken al bezocht. Onze volgende reis gaat naar Kalimantan met zijn orang-oetans. Tijdens het reizen zoeken we ook plekjes op om de onderwaterwereld al snorkelend te zien, want dat is nooit saai, rustgevend en altijd fascinerend. We hebben al veel gezien en beleefd en dat willen wij graag delen met reisfanaten die ook de drang hebben om de prachtige Gordel van Smaragd te willen ontdekken.

 

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors