Indonesie.nl Mythes en bijgeloof

Mythes en bijgeloof

door Ellen Halfers

Hier in Indonesië merk ik dat de mensen zich enorm vasthouden aan hun cultuur en geloof. Dit maakt dat veel mensen oude tradities nog steeds naleven en er bepaalde dingen geloofd worden, die voor ons als westerlingen soms nogal vreemd kunnen klinken. Nu moet ik erbij vertellen dat niet iedereen dit gelooft, maar als je naar de oudere generatie kijkt en de mensen die in de dorpen leven, bijna iedereen nog gelooft in wat wij mythes en bijgeloof noemen.

Tijdens mijn dagelijks leven hier, hoor ik zo nu en dan wel eens van die dingetjes, maar voor deze column leek het me leuk hier een beetje research naar te doen. Ik vroeg mensen om me heen in welke mythes zij geloven en waarom. Ik kwam hierbij tot een heleboel interessante antwoorden en die zal ik met jullie delen. Nogmaals wil ik zeggen dat niet iedereen hierin gelooft en dat per eiland de mythes kunnen verschillen. Hier komen ze:

 • Wanneer je in Indonesië een kat aanrijdt, met motor of auto, dan moet je de kat meenemen en bij je thuis in de tuin begraven. Zo niet dan brengt dit je ongeluk.
 • In de avond mag je je nagels niet knippen en ook de vloer niet vegen. Er wordt geloofd dat anders je ouders iets slechts overkomt.
 • Als een vrouw zwanger is mag ze absoluut geen ananas eten, want anders krijgt ze een miskraam. Ook mag de man van de zwangere vrouw de gehele zwangerschap zijn haar niet knippen omdat dan de baby iets slechts overkomt. Verder mag er voor de geboorte van het baby’tje geen wiegje gekocht worden.
 • Bij ziekte, gaan veel mensen vaak eerder naar een Dukun (een paranormale dokter of een kwakzalver) dan een medische dokter. Deze dokter doet alles via traditionele en spirituele wijze om zo zelf breuken te verhelpen.
 • Verder mag je als je ziek bent en wel medicijnen slikt, geen kokosnootwater drinken. Ondanks dat dit een geheel natuurlijk product is, geloven zij dat dit geen goed idee is.
 • Daarnaast mag je geen kokosnootmelk drinken als je diarree hebt. Warm water met suiker erin is goed voor de misselijkheid.
 • Bijgeloof zoals dat een brekende spiegel ongeluk brengt, wordt hier ook geloofd.

Een paar andere dingen zijn:

 • Wanneer een vlinder naar binnen vliegt, komt er binnenkort iemand op bezoek en wanneer je oog trilt of als je op je lip bijt, praat er iemand over je.
 • Wanneer binnen de Balinese kalender een speciale dag, genaamd Kliwon, valt op een vrijdag, maakt dat deze dag geesten ronddwalen.
 • Over geesten gesproken; je mag niet om klokslag 12 uur middernacht de straat op, want dan passeren er geesten en die mogen niet gestoord worden... Dus het is beter als je een paar minuutjes wacht. O
 • Ook moet je, wanneer je voor het eerst op een plek komt, toestemming aan de geesten vragen die plek te betreden.

Om af te sluiten nog een goede tip om bijvoorbeeld je trouwdag te redden van een regenbui: als je wil dat het die dag niet regent, moet je ui en chili op een satéstokje plaatsen en deze voor je huis ergens in een hoek leggen.

Graag gedaan haha!

Over Ellen

Mijn naam is Ellen en ik ben 26 jaar. Ik houd van kinderen, dieren, reizen en koffie. 

Toen ik tijdens mijn opleiding in 2013 de kans kreeg om een stage te volbrengen in het buitenland, pakte ik deze kans gelijk! Zonder enige reden werd dit Lombok, Indonesië. Gewoon omdat me dit interessant en leuk leek. Niet wetende dat ik gek zou worden op het land en hier de liefde van mijn leven tegen het lijf zou lopen. Na een lange afstandsrelatie van twee jaar, waarin we beiden naar elkaar toe reisde, besloot ik mijn leven in Nederland achter me te laten en voorgoed te vertrekken naar Lombok. Hier zijn we in september 2015 getrouwd en wonen we nu bijna twee jaar samen. 

Ik ga hier vrijwilligerswerk doen bij een leuke stichting die scholing, onderdak en medische zorg biedt aan kansarme kinderen, genaamd Peduli Anak (letterlijk: kinderopvang). Helemaal zin in!

 

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors