Sjoerd en Betty De waterval Gitgit

De waterval Gitgit

door Sjoerd en Betty

Ten noorden van Danau Bratan op ongeveer tien kilometer van Singaradja, bevindt zich een 40 meter hoge waterval, Air Terjun Gitgit.

De reis naar de waterval was er een om niet snel te vergeten. We hadden bij de balie van het hotel gevraagd hoelang de reis ongeveer zou duren, een half uur zeiden ze. Inmiddels weten we dat de Balinezen dit altijd zeggen en dat de reis ongeveer drie uur duurde. Het makkelijkst is om met een taxi te gaan. Dat is hier erg goedkoop en je maakt van te voren een deal met de chauffeur. Pas als je bij je hotel terug komt reken je af.

Eenmaal aangekomen bij de waterval wordt je opgewacht door een gids. Wij wilden eigenlijk op eigen gelegenheid maar zijn toch maar met de gids meegegaan. Uiteindelijk gingen er twee gidsen mee, twee kleine jongetjes. Je moet een flinke klim maken om boven te komen en niet op een gewone trap, maar echte over dikke rotsblokken. Onderweg staan, zoals in heel Bali, overal kraampjes waar je van alles kunt kopen. We horen het water al kletteren. 

Eenmaal boven aangekomen kijk je je ogen uit. Het uitzicht is adembenemend. Ze noemen het zelf een wonder. Ongerept en of de tijd heeft stil gestaan. Het was het ‘halve uurtje’ rijden wel waard. 

De waterval trekt wel toeristen maar erg druk is het er niet. Dat heeft ook met het klimaat te maken, het is hier redelijk warm. We ontmoeten nog een Hollands stel dat duidelijk aangedaan was. De souvenirs die ze gekocht hadden was beneden goedkoper en dat vonden ze duidelijk niet leuk.

Op de top kijken we nog even rond om vervolgens weer naar beneden te gaan. Halverwege worden we door onze gidsen erop gewezen dat we gebruik kunnen maken van een consumptie bij een familielid van hem. Bij een klein stulpje dat dienst doet als café strijken we neer. Vriendelijk en behulpzaam krijgen we onze drankjes. De koele drankjes zijn precies wat we nodig hebben. Onze twee gidsen vinden het ongelofelijk dat wij ze op een drankje trakteren, dat zijn ze duidelijk niet gewend. 

Helemaal bijgekomen gaan we verder en komen uit bij waar we begonnen waren. Onze gidsen geven we een goede fooi en onze caps. De jongens staan te dansen op straat van blijdschap. We worden uitgezwaaid als we weer weggaan. Een heel bijzondere dag. 

We zijn later ook nog bij de Twin Gitgit geweest, niet ver verwijderd van de andere waterval.
Veel minder toeristisch maar zeker de moeite waard. Het is wel wat meer geklauter en op sommige plekken vrij glad. Hier kom je onderweg geen kraampjes tegen. 

Over Sjoerd en Betty

Sjoerd (55) en Betty (53) Flameling zijn gek van reizen. Toen ze hun tocht in Australië afsloten met  een tripje naar Bali, verloren ze hun hart aan Indonesië. Sinds die keer komen ze regelmatig terug naar dit prachtige land.

Waarom? Vanwege de vriendelijke en behulpzame bevolking, de paradijselijke sfeer en het groene en rustige landschap. Het verkeer is chaotisch en mensen proberen je van alles te verkopen, maar ook dat hoort bij de cultuur. Volgens de Flamelingen is het door dit alles net of Indonesië je pakt.

Ze willen maar al te graag hun verhalen en ervaringen op Indonesie.nl delen. ‘Wat we allemaal hebben meegemaakt is onvoorstelbaar.’

 

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors