Sjoerd en Betty Tirtagangga

Wetenswaardigheden van Tirtagangga

door Sjoerd en Betty

Water Paleis. Letterlijk vertaald: water van de Ganges.

Amlapura (Karangasem)

Er zijn een paar interessante wetenswaardigheden over dit stadje. De watertuin of het paleis is een mix van Balinese en Chinese architectuur. Het water (holy water) is heilig water en wordt gebruikt bij religieuze aangelegenheden en ceremonies. Er is een legende  en mensen geloven dat het water onder de rijasa boom komt. De tuin werd gebruikt door de koning om in te relaxen en rusten. En het tempelwater is rijasa water.

Ten noorden van Candi Dasa leidt de weg landinwaarts naar de heuvels en vruchtbare valleien onder de rook van de Ganung Agung vulkaan. Amlapura werd tot 1963 Karangasem genoemd. Dit is nog steeds de naam van de regio, maar de hoofdstad wilde na de vulkaanuitbarsting van 1963 schoon schip maken en wellicht ook de kwade geesten misleiden die de stad willen verwoesten.

Karangasem is de meest traditionele streek van Bali, met rustieke dorpjes. Delen van het paleis van de Radja en de tuinen zijn verwoest geweest, maar de schade is hersteld en een van de drie paleizen ter plekke, Puri Agung, kan worden bezichtigd. De laatste radja had een voorliefde voor architectuur en ontwierp twee fraaie watertuinen. Ook Ujung die in de jaren twintig langs de kust werd aangelegd, werd in 1963 zwaar getroffen.

Enkele poorten, paviljoens en terrassen liggen er nog altijd verwoest en verlaten bij als de overblijfselen van een op mysterieuze wijze verdwenen beschaving. In 1948 liet de koning de buitenplaats Tirtagangga bouwen, te weten Raja Anak Agung Anglurah Ketut Karangasem, zes kilometer ten noorden van Amlapura aan de weg van Culik. Dit Koninklijke toevluchtsoord bezit een aantal vijvers die met bijzondere beeldhouwwerken zijn versierd. Maar ook de fraaie tuin mag er zijn. 

Het bovenliggende hotel is fraai aangelegd en vandaar kun je alles overzien. Met zijn prachtige uitzicht vanaf de heuveltop over de omliggende rijstvelden en zijn geïsoleerde ligging, is Tirtagangga een heerlijke plek om door te brengen.

Tirtagangga, ook wel watertempel genoemd, is nog niet erg toeristisch maar wel erg aantrekkelijk en zeer zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Als je een hotel in Sanur hebt, kan je er op de weg terug heengaan. En bezoek je Tirta Gangga, combineer deze dan met de Besakih tempel die we later eens onder de aandacht gaan brengen. Dit tempel complex is misschien wel een van de mooiste tempels en is vrij groot. Een schitterend complex om aan te doen.

Wil je de dag helemaal compleet maken, ga dan eten bij Rendang Village Mahagiri. Je zit tussen de rijstterrassen (sawa’s) en kunt hier puur genieten van de natuur en de lunch of diner. Hier heerst rust, ruimte en zeker geen stress. Maar het is er adembenemend mooi, een echte aanrader.

Over Sjoerd en Betty

Sjoerd (55) en Betty (53) Flameling zijn gek van reizen. Toen ze hun tocht in Australië afsloten met  een tripje naar Bali, verloren ze hun hart aan Indonesië. Sinds die keer komen ze regelmatig terug naar dit prachtige land.

Waarom? Vanwege de vriendelijke en behulpzame bevolking, de paradijselijke sfeer en het groene en rustige landschap. Het verkeer is chaotisch en mensen proberen je van alles te verkopen, maar ook dat hoort bij de cultuur. Volgens de Flamelingen is het door dit alles net of Indonesië je pakt.

Ze willen maar al te graag hun verhalen en ervaringen op Indonesie.nl delen. ‘Wat we allemaal hebben meegemaakt is onvoorstelbaar.’

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors