Sjoerd en Betty Uluwatu, oftewel hoeksteen

Uluwatu, oftewel hoeksteen

door Sjoerd en Betty

Aan de westkant van Bukit Badung waar de ongeveer honderd meter hoge rotswanden steil neerdalen in de oceaan, balanceert de beroemde Pura Luhur Uluwatu op een hoogte van zeventig meter. Deze fraaie tempel dateert ongeveer uit de tiende eeuw en is een van de Sad Kahyangan, oftewel een van de zes tempels van de wereld die door alle Balinezen worden vereerd.

De tempel is gebouwd tegen de boze geesten. Poere Oeloewatoe was de vorst van Badoene en het was ten strengste verboden er te komen. Eén keer per jaar was het geoorloofd deze heilige plek te bezoeken. Dan trok de vorst erheen om er te gaan offeren.

De priesters Empu Kuturan en Danghyang Nirartha speelden een belangrijke rol bij de oprichting van dit heiligdom. Danghyang Nirartha zou hier zelfs moksha, een verlichting, hebben bereikt. De candi bentar, gedeelde poort, van de tempel is zo bijzonder. Het beeldhouwwerk heeft de vorm van vleugels.

Naast de ingang naar jaba tengah, het tweede binnenhof, staat een beeld van Ganesha. Dat is de god met het olifantshoofd en degene die obstakels uit de weg ruimt. Het binnenste heiligdom, de jeroan, is verboden voor bezoekers die er niet komen om te bidden. Je kunt dit gedeelte wel vanaf een uitkijkpunt ernaast bekijken. Ten zuiden van de tempel en de parkeerplaats voert een klein pad naar de toppen van de kliffen, waar je van een fraai uitzicht geniet op de tempel en de oceaan.

Bij deze tempel zijn veel makaken. Pas op met deze wilde apen, want ze kunnen van alles in een ogenblik van je afpakken als je even niet oplet. Zo wordt je van tevoren wel degelijk gewaarschuwd om je spulletjes op te ruimen in je tas. Maar ook fotocamera’s en dergelijken, niets is deze apen teveel om het van je te roven. Maar denk ook om oorbellen, daar zijn ze erg gek op. Ondanks de apen is deze tempel zeker aan te raden. Mooie plaatjes zijn gegarandeerd!

Bukit Badung

Het kalksteenplateau van Bukit Badung is via een smalle landengte met de rest van Bali verbonden. Op een hoogte van zo’n tweehonderd meter boven de zeespiegel vormt het schiereiland een markant contrast met het weelderige Balinese vasteland. In dit droge gebied groeien cactussen. Op sommige plaatsen is het schiereiland geschikt om vee te laten grazen.

Een goede, verharde weg kronkelt dwars over het schiereiland. Vanaf diverse punten langs de weg heb je vanaf het  schiereiland  in noordelijke richting een adembenemend uitzicht op Bali, met de pieken van de vulkaan aan de horizon. Zo’n plek is ook prachtig om van de zonsondergang te genieten. Mocht je hiervan gebruik willen maken dan is dat mogelijk door goede afspraken te maken met je taxichauffeur. Ze laten je het graag zien en meemaken.

Vanaf ons hotel in Sanur is het ongeveer een uur rijden.

Over Sjoerd en Betty

Sjoerd (55) en Betty (53) Flameling zijn gek van reizen. Toen ze hun tocht in Australië afsloten met  een tripje naar Bali, verloren ze hun hart aan Indonesië. Sinds die keer komen ze regelmatig terug naar dit prachtige land.

Waarom? Vanwege de vriendelijke en behulpzame bevolking, de paradijselijke sfeer en het groene en rustige landschap. Het verkeer is chaotisch en mensen proberen je van alles te verkopen, maar ook dat hoort bij de cultuur. Volgens de Flamelingen is het door dit alles net of Indonesië je pakt.

Ze willen maar al te graag hun verhalen en ervaringen op Indonesie.nl delen. ‘Wat we allemaal hebben meegemaakt is onvoorstelbaar.’

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors