Column Maxime Langs de zuidwestkust van Bali

Langs de zuidwestkust van Bali

door Maxime van der Laarse

Mijn blanke huid prikt van de plotselinge hoeveelheid aan zonnestralen, maar het kan mij niet schelen. Eindelijk zon, zee en strand! Hier ben ik zo aan toe... Na de Hollandse winter, vijf dagen in een hotelkamer in de industriële stad Karawang en de sprookjesachtige, maar uitputtende bruiloft van mijn vriendin in Loji, gun ik mezelf eerst een paar dagen aan de zuidwestkust van Bali.

Een week lang reis ik alleen rond door Bali, voordat een vriendin van mij uit Nederland overkomt en we samen verder reizen. Mijn eerste stop is Seminyak, waar ik in een knus hotel verblijf pal aan het strand. Maar stilzitten kan ik hier niet, ik wil zoveel mogelijk dingen zien!

Van Uluwatu tot Tanah Lot: de watertempels van Bali

Je hoeft maar een hoek om te gaan of je stuit op een tempel in het Hindoeïstische Bali. Aan de zuidwestkust van het eiland vind je enkele van de meest bekende watertempels: Tanah Lot en Uluwatu. Ik wil beide tempels in één dag zien. Hoewel Uluwatu helemaal in het zuidelijke puntje ligt op het schiereiland Nusa Dua en Tanah Lot ruim 43 kilometer verder aan de westkust, is dit prima te doen. Ik huur een chauffeur bij mijn accommodatie, zodat ik onderweg kan stoppen waar ik wil en de zekerheid heb van (goed) vervoer. Dit is een Indonesische manier van reizen, maar wil je iets simpeler, dan raad ik de app Grab aan. Een soort Indonesische Uber, waarmee je goedkoop en snel een taxi, auto of motor met bestuurder regelt. Betalen doe je achteraf in contanten. Ik zweer hierbij! Ik besluit ’s ochtends naar Uluwatu te gaan en aan het einde van de middag naar Tanah Lot.

Onderweg naar Uluwatu kom ik langs de witste stranden, duurste resorts met infinity pools en beste surfgolven van Bali. Op het zuidelijkste puntje bevindt zich de tempel. Na een wandeling langs de omheinde rand van de klif en een ontmoeting met een stel wel erg brutale apen kom ik aan bij de tempel. Eerlijk gezegd denk ik dat het hier niet om de tempel te doen is, maar de uitzichten zijn een bezoek zo waard! Je kan er overigens ook voor kiezen ’s avonds te gaan en een Kecak-dans bij te wonen. 

Ik vervolg mijn reis naar de andere beroemde tempel. Na een wandeling richting de kust langs allemaal toeristenkraampjes stap ik op het strand en zie ik hem daar: de tempel op een rots in de zee. Natte voeten halend waag ik de oversteek naar Tanah Lot, waar me door een oude man in gele batik en bloemen achter zijn oren wordt gevraagd geld te doneren in de zoetwaterbron voor geluk. Aan de rechterkant bevindt zich, uiteraard, nog een tempel, op een klif met een door de zee uitgehold gat.

Hippie-vibes: restaurants, cafés en clubs

Ubud is wel een beetje de hippiestad van Bali, maar ook langs de zuidwestkust proef je die sferen. Ik ben een echte ‘foodie’ en hou van de hippie-vibe. Voordat ik naar Bali ging begon ik dus woest op het internet te zoeken naar dé places-to-be rond Seminyak. Ik wilde onder andere naar Nalu Bowls, Potato Head Beach Club, Nebula en KYND Community. Maar om de een of andere reden is dit er niet van gekomen. Wel verkende ik de volgende musts;

1. La Plancha. Verblijf je in de buurt van Seminyak, dan kan je hier eigenlijk niet omheen. Toeristen zweren erbij en de zitzakken, parasols en lichtjes op het strand zijn ook inderdaad wel erg idyllisch. En dus geniet ik op mijn eerste avond hier van een drankje en de prachtige zonsondergang.

2. Luigi’s Pizza. Ik HOU van pizza. En dus ben ik he-le-maal in mijn nopjes met de écht goede pizza’s van de Italiaanse Luigi en de leuke inrichting van deze tent in Canggu. Oh ja, ‘s avonds hebben ze hier livemuziek.

3. Old Man’s, met in de late uurtjes een bezoek aan de daarnaast gelegen Sandbar op Batu Bolong Beach. Hier moet je wezen voor een drankje en dansje! Nu moet ik bekennen dat ik nog nooit van deze tent heb gehoord, terwijl ook dit blijkbaar een must is onder reizigers. Gelukkig heb ik een vriend in Canggu die me graag bekend maakt met deze plek.

4. Mijn echte favoriet is toch wel La Laguna. Dit restaurant is opgericht door een Spaanse gypsy-familie die graag paardrijd en zwerfhonden opvangt. Zodra ik het terrein op loop weet ik het meteen: hier ga ik me zo thuis voelen! Langs het pad naar het restaurant staan vrolijk versierde zigeunerwagens, weelderige bomen en luidsprekers die zachte, relaxte muziek uitstoten. Ik word opgewacht door twee indrukwekkend mooie Indonesische dames in zigeunerjurk die mij naar mijn tafel brengen. Het uitzicht over het strand, het explosief goede eten en de sfeer maakt dat ik hier twee keer terugkom!

Voor de volgende keer denk ik dat ik toch voor een accommodatie in Canggu ga… Wat een heerlijke vibe hangt hier! Maar eerst bezoek ik het noorden van Bali: de groene regio Bedugul, met een wel érg luxe hotelkeuze.

Over Maxime

Daar zat ik dan, als guppie trots dat ik naar de universiteit ging, in een klaslokaal op 31 oktober 2011. 'Oh, and in your third year of the bachelor South and Southeast Asian Studies, you follow one semester abroad,' sprak de gastspreker tijdens de Open Dag van Universiteit Leiden. 'Dat wordt hem dus niet..,' zeiden mijn ouders teleurgesteld, omdat ze dachten dat ik daardoor zou afhaken. 'Dacht het dus wel!'. Want stiekem was dit de reden dat ik voor deze studie koos. Ik wilde de wereld verkennen.

Van augustus 2014 tot februari 2015 noemde ik Yogyakarta mijn thuis en studeerde ik aan Universitas Gadjah Mada. Het voelde ook als thuiskomen. Misschien kwam dit door de vele verhalen van mijn opa over ‘zijn Indië’, de nasi goreng van mijn oma, mijn liefde voor de natuur en mijn interesse naar culturen. En omdat ik na twee jaar Indonesië te hebben bestudeerd het land en al dat zij is redelijk goed kende, inclusief de taal. Maar de dag kwam dat ik weer naar Nederland moest, mijn andere thuis.

Na drie jaar lang heimwee kwam daar mijn laatste zetje om terug te gaan naar waar ik ooit mijn hart verloor: de bruiloft van een vriendin! Een maand lang reis ik door mijn tweede thuisland en verken ik voor mij onbekende gebieden: Bali, Lombok, en de eilandjes daar tussenin. 

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors