Brenda van Veen Cultuur gaat door de maag

Cultuur gaat door de maag

door Brenda van Veen

Een element dat eigenlijk echt niet mag ontbreken op reis is heerlijk eten. Zeker in Indonesië kun je hiervoor goed terecht. Geweldig hoor al die mooie gerechten, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf ook de handjes uit de mouwen te steken…

Zo belanden wij in de buurt van Ubud bij de kookschool Paon Bali. De dag begint met een korte stop bij de rijstvelden en, indien men de ochtendles boekt, zit daar meestal nog een marktbezoek aan vast. Bij aankomst bij de kookschool worden we opgewacht door Mr. Wayan en zijn vrouw. 

Naar blijkt, bevinden wij ons in hun eigen huis. En voordat de les begint, laten zij ons dan ook hun stukje grond zien en krijgen we uitleg over hun woning, het Indonesische familieleven en cultuur. Mr. Wayan en zijn vrouw zijn een komisch stel. Ze zetten meteen de juiste toon en iedereen lijkt zich vanaf het begin goed te vermaken.

En dan is het tijd om aan de slag te gaan. Verdeeld over een aantal uur leren we onder andere hoe we zelf pittige soep, pindasaus en saté maken. De allergieën van vriendje (en dat zijn er nogal wat) worden allemaal probleemloos verwerkt in de les. Het tempo is hoog en af en toe is het goed opletten, maar het is duidelijk en niet al te moeilijk. Mr. Wayan en zijn vrouw leren ons gerechten maken die ook daadwerkelijk thuis te bereiden zijn. 

Na de bereiding van alle gerechten begint het leukste gedeelte: aanvallen maar! Het is genieten van alle gerechten en als klap op de vuurpijl maakt onze gastvrouw nog een heerlijk dessert. Na deze ‘banaan in kokos’ is het tijd om naar huis te gaan. Met zere kaken va het lachen, een volle maag en zonder twijfel voldaan!

Met de stop bij de rijstvelden en uitleg over familie en cultuur is dit met recht een workshop met wat extra’s. Een leuke sfeer, veel humor en heerlijk eten. En na afloop natuurlijk alle recepten op papier mee naar huis. Absoluut de moeite waard!

Over Brenda

Ik ben een 29-jarige kwebbelkous met een passie voor reizen, cultuur en religie. Daarnaast ben ik een tikje impulsief en heb ik een belachelijke angst voor ongevaarlijke beestjes. Dit laatste weerhoudt me er echter niet van om te reizen!

Van kleins af aan heb ik altijd de wens gehad om een reis te maken naar Indonesië. De voornaamste reden hiervoor was de geschiedenis van mijn opa, die als soldaat diende in Nederlands-Indië. In onze typisch Hollandse familie was dankzij mijn opa de Indische keuken ook altijd goed aanwezig.

Na jaren reizen door andere landen kreeg ik vorig jaar eindelijk de kans om voor drie weken af te reizen naarBali & Gili Trawangan. Een prachtige reis met geweldige ervaringen. Geen doorgewinterde Indonesië reiziger dus, maar iemand die alles voor het eerst heeft ervaren. Voor Indonesië.nl blog ik dan ook graag over de 'eerste keer' Indonesië!

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors