Column Ilse Leren surfen in Bali

Leren surfen in Bali

door Ilse de Groot

Het is het bekende beeld van Canggu en Uluwatu; surfers die over de golven dansen tot de zon onder gaat. Afgelopen elf maanden heb ik samen met mijn vriend door Azië gereisd, waarvan wij in totaal zes maanden in Bali, Canggu, hebben geleefd.  Iedere dag gingen we voor de zonsondergang naar het strand. Genietend met een Bintang en kokosnoot in onze hand zagen we hoe de surfers hun laatste golven van de dag pakten in het gouden licht van de zonsondergang.

Via social media leerde ik Arinda kennen. Zij is getrouwd met Aldo, Balinees surfinstructeur, en woont en werkt in Canggu. We raakten in gesprek en al snel kwam het onderwerp op surfen uit. Ze nodigde mij en mijn vriend uit om bij haar man surfles te nemen. Die kans pakten we natuurlijk van harte aan. Nu werd het wel eens tijd om al die uren ‘surf-observatie’ in praktijk te brengen! En… als je in Canggu ‘woont’ maar nog nooit op een surfboard hebt gestaan, ben je er eigenlijk niet geweest!

Twee dagen later was het zo ver. De avond vooraf keek ik wat YouTube-filmpjes om niet helemaal ‘onwetend’ bij mijn eerste surfles aan te komen. Ik probeerde de peddel techniek uit en dacht meteen; ‘Dat wordt pijn lijden voor mijn schouders en nek’. 

De volgende ochtend werden we rond sunrise opgehaald door Aldo en Arinda bij ons guesthouse. Met de surfboards op het dak reden we richting Batu Balong. Dat is het strand waar je het beste kunt leren surfen in Canggu. 

Na wat theorie en safety-uitleg door Aldo mocht ik op het surfboard gaan liggen op het strand en mijn peddel en stand-up techniek uitproberen. Dat ging best goed. Ik schrijf rechts en het bleek dat mijn rechterbeen ook mijn voorkeursbeen was. Aldo legde essentiële punten uit waar je aan moet denken, wil je op de juiste manier op je surfboard gaan staan. Uiteraard is staan op een surfboard op het strand iets heel anders dan op een golf. Het heeft alles met balans te maken. 

Omdat ik twintig jaar van mijn leven paard heb gereden op hoog niveau, en de laatste vijf jaar daarnaast ook intensief in de sportschool trainde, wist ik dat het met de balans in mijn core en benen wel goed zat. Maar ga het maar voor het eerst doen, op een surfboard staan en een golf pakken… Samen met Aldo en een longboard liep ik de zee in. Zo’n dertig meter verder zag ik de echte golven aankomen. Dat was…. indrukwekkend. Ik voelde me ineens klein en een beetje machteloos, zo op een surfboard liggend en een (voor mijn gevoel op dat moment) megagolf zien aankomen rollen. 

Er zijn verschillende technieken om een ‘grote golf’ liggend op je surfboard te overwinnen. De eerste grote golf eindigde echter voor mij in een wasmachine ervaring. Sarcastisch dacht ik voor een seconde: Leuk dat surfen, NOT!! Maar uiteraard dacht geen haar op mijn hoofd aan opgeven. Ik wilde weten hoe het voelt om de golven te overwinnen en te kunnen surfen!

‘This is your wave Ilse, paddle paddle go go go!!’ riep Aldo toen een mooie golf zich aandiende. Hij gaf mij een duwtje in de goede richting en ik wist dat dit mijn eerste poging ging worden om te staan op een surfboard. Die eerste poging eindigde ik echter face first in de oceaan. Stom, ik stond te ver naar voren op het board en had mijn knieën niet genoeg gebogen. Poging nummer twee diende zich snel daarna weer aan. Mijn vriend filmde de surfles met onze drone, dus ik voelde de prestatiedrang (haha). 

‘Wooooo dit is zo veeeettttt!!!’, ging er door mij heen toen ik stabiel op het surfboard stond en meegenomen werd door de golven. ‘Ik heb gesurfd!! Waarom heb ik dit nooit eerder gedaan?!’ Een nieuwe hobby was geboren. Het gevoel van vrijheid, een met de oceaan en natuur is heerlijk. 
Canggu is naar mijn mening een heel goede plek om te leren surfen. Er zitten veel surfscholen, echter moet je opletten dat je een les boekt bij een gecertificeerde school. SurfwithAldo is dat, en uit mijn eigen ervaring kan ik je hem van harte aanbevelen! 

Over Ilse

Na 28 jaar levenservaring in Nederland ging in augustus 2018 ging het roer volledig om. Samen met mijn vriend vertrok ik voor onbepaalde tijd met een one way ticket naar Azië. Na ruim een jaar voorbereiding waarin we onze blog Digital Travel Couple met foto-videografie en reistips hebben ontwikkeld, en onze onderneming Digital Content Creation hebben opgezet, verkochten we ons huis in Nederland. Bali was de eerste bestemming waar we twee maanden doorheen hebben gereisd. Vervolgens hebben we Maleisië, Vietnam, Singapore, Thailand en de Filipijnen op een rustig tempo bezocht. We hebben vanaf het begin bewust gekozen voor slow travel. 

Het gezamenlijke doel van mijn vriend en mij is mooie content maken, verhalen vertellen door middel van de foto’s en video’s die we delen op ons Youtubekanaal Digital Travel Videos en foto-videografie en reistips te delen via onze blog. Daarmee willen we onze kennis met betrekking tot content creatie overdragen en mensen inspireren de wereld te ontdekken. Mijn grootste passies zijn schrijven, fotograferen en actief bezig zijn. Het is een geweldig gevoel van vrijheid om inmiddels al elf maanden als koppel en ondernemer reizen, werken en genieten te kunnen combineren. 

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors