Sjoerd en Betty Nyepi - A Balinese new year

Nyepi - A Balinese new year

door Sjoerd en Betty

A day of utter silence - de dag van de stilte. Het is wel een nationale feestdag die normaal gesproken in maart valt. Het is een Hindoeïstische feestdag van afzondering en spirituele zuivering. Op deze dag mag geen vuur worden aangestoken (de elektriciteit mag ook niet aan) en er mag niet gewerkt of gereisd worden. De luchthaven is 24 uur lang gesloten voor al het luchtverkeer en alleen de hotelbussen mogen in bepaalde gevallen rijden. Een rare gewaarwording, maar ach, je moet er respect voor hebben. We mogen wel op het hele terrein van het hotel komen en zwemmen mag op toestemming. Wel wordt er toezicht gehouden door een soort hulppolitie, je kunt het vergelijken met onze stadswacht.

Het zal dit jaar niet zo groots zijn in verband met de verkiezingen. Het kost veel geld en aan andere festiviteiten geven ze ook veel geld uit.

Normaal gesproken maken ze angstaanjagende grote poppen om boze geesten te verdrijven. We hebben daar in een eerdere vakantie wel eens iets van gezien, het gaat dan ook nog om prijzen voor de mooiste exemplaren.

In onze kamer ligt een uitgebreide brief met wat je wel en niet kunt gaan doen. Als je van plan bent van het terrein te gaan, zal je zelfs als toerist klappen krijgen. Dit gaat nog op de oude manier, van je krijgt zoveel stokslagen tot je weer op de plek bent waar je hoort, en dat doen ze zonder pardon. We laten het maar op ons afkomen.

De volgende dag is het al zover en overal is het lekker rustig. Eerst maar eensgenieten van ons ontbijt, daar hebben we nu wel tijd voor. Zodoende doen we lekker rustig aan en drinken we nog even koffie. Het personeel is veranderd, het zijn allemaal andere mensen die de bediening op zich nemen. Het is ook drukker dan normaal. We gaan naar onze kamer om ons te verkleden voor het zwembad.

Veel gasten vertoeven aan een van de drie zwembaden die dit hotel rijk is. Ook worden we er attent op gemaakt dat er een speciale lunch voor de hotelgasten is. Hier zijn speciale vergunningen voor aangevraagd. Dit krijg je van te voren ook van de Balinezen zelf te horen. Dit laten ze je duidelijk weten, want er zijn natuurlijk ook gewoon mensen aan het werk. We geven ons op voor de lunch en dat blijkt een fantastisch buffet te zijn. Zo kom je de dag wel door.

Af en toe proberen er mensen op het strand te komen, maar zij worden meteen weggestuurd.

Na de lunch gaan we weer lekker zwemmen en genieten we van het zonnetje. Niet te lang, want hier verbrand je bijna levend bij zo’n dertig graden Celsius.

’s Avonds kunnen we in het hotel eten vanaf half acht. Het blijkt al helemaal vol te zitten als wij aankomen. Gelukkig is er wel snel weer plek en kunnen we aanschuiven. Het is weer een buffet, maar anders dan die van vanmiddag. We hebben veel keuze aan specialiteiten en nagerechten. Het Indonesische eten is goed, maar je moet wel oppassen als je het op straat of in een dorpje besteld.

In dit hotel is er altijd wel iets van live muziek te vinden, in de bar of in het restaurant. Ook dit keer wordt er live muziek gespeeld.

De dag is snel voorbij gegaan en is Nyepi bijna achter de rug. De mensen op Bali vieren deze dag wel met hun familie. We hebben met wat mensen gesproken die op deze dag reflecteren op het leven. Zo gaan ze bijvoorbeeld met ze tweetjes in een andere hoek zitten voor vier uur en realiseren zich dan hoe goed ze het hebben.

Over Sjoerd en Betty

Sjoerd (55) en Betty (53) Flameling zijn gek van reizen. Toen ze hun tocht in Australië afsloten met  een tripje naar Bali, verloren ze hun hart aan Indonesië. Sinds die keer komen ze regelmatig terug naar dit prachtige land.

Waarom? Vanwege de vriendelijke en behulpzame bevolking, de paradijselijke sfeer en het groene en rustige landschap. Het verkeer is chaotisch en mensen proberen je van alles te verkopen, maar ook dat hoort bij de cultuur. Volgens de Flamelingen is het door dit alles net of Indonesië je pakt.

Ze willen maar al te graag hun verhalen en ervaringen op Indonesie.nl delen. ‘Wat we allemaal hebben meegemaakt is onvoorstelbaar.’

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors