Sjoerd en Betty Bali Bird Park-Taman Burung

Bali Bird Park-Taman Burung

door Sjoerd en Betty

Singapadu is de plaats van de vakkundige maskermakers (I Wayan tangguh), maar ook van de enorme vijgenboom waringin, de dorpstempel pura desa en de Barongdans. Naast de tempel staat het belangrijkste paleis van Singapadu.

Direct ten noorden van Batubulan vind je een verzorgde expositie van exotische vogels. Ook is hier de beroemde komodovaraan is te zien. Deze reuzenhagedis kan tot drie meter lang worden en een gewicht van 140 kilogram bereiken. We hadden niet verwacht wat we deze hier te zien zouden krijgen. De flora en fauna is hier echt prachtig. Je raakt er niet uitgesproken over en je valt als het ware even stil.

De hitte die dag was niet te uit te houden, het was zo’n 44 graden Celsius. Daar komt nog bij dat je veel moet lopen en klimmen. Een fles water is dus onvermijdelijk. Water moet je hier altijd kopen of het staat op je kamer in het hotel. Het water op Bali is niet echt schoon. Je kunt je er mee wassen en douchen, maar je moet niet je tanden ermee poetsen.

Door het benauwde weer zijn de geuren niet altijd even fris in het park. Toch neem je dit voor lief. Er worden vogels op je hoofd en armen gezet, vrij groot met prachtige kleuren. Op een gegeven moment zitten er zo’n drie of vier vogels op je. Mooi voor de foto natuurlijk, maar voor veel mensen ook wel angstig. Fotograferen is trouwens niet zomaar toegestaan hier. Als je eerst een foto laat maken en later koopt, is het verder helemaal toegestaan. Je ziet hier de prachtige kleuren van vogels en bloemen.

We kwamen aan bij een soort kooi met allemaal mooi gekleurde vogeltjes. Het is een heel kleurrijk geheel. Ook hier komen vogeltjes bij je of op je zitten en zijn eigenlijk heel erg tam. We werden door een zestal papagaaien erop attent gemaakt dat we om de inwendige mens moeten denken. Daarna gingen we een heel mooi restaurant binnen dat gevestigd is in het park. Een drankje en een sandwich gaan er wel in na een toch wel energievretende tocht.

Na even lekker gezeten te hebben en bijgepraat te zijn door de locals, vervolgden wij onze trip. We gingen naar het reptielenpark (Bali Reptile Park) dat er tegenover ligt. Toen we het kaartje van het vogelpark lieten zien, mochten we zo naar binnen. Dat was een goed aanbod natuurlijk. Tegenwoordig betaal je voor beide parken apart.

Slangen, krokodillen, leguanen en noem maar op. Zeer giftige slangen tot knapen van krokodillen. Ze liggen er uitgeteld bij met de bek open. Dit doen ze ook vanwege de warmte. Het komt hier op Bali nog allemaal in het wild voor. Vooral de slangen, zeer giftig. Het lijkt op de adder, maar als je wordt gebeten, moet je nog maar zien of je de dokter redt. Je hebt slechts vijf minuten. Het gebeurt wel eens op Bali dat er iemand wordt gebeten. Men reageert hier dan voor onze begrippen heel laconiek en zegt dat het diegene zijn tijd was, de goden hebben het zo gewild.

We kwamen bij een dierentuin waar je wel even mee op de foto mag, van een leguaan tot de wat forsere jongens. De komodovaraan is niet gevaarlijk. Als je hem aait of aanraakt, is het alsof je rubber aait. Heel fascinerend.

 

Al met al was het een zeer boeiende dag waarin we veel hebben gezien van de flora en fauna van Bali.

Over Sjoerd en Betty

Sjoerd (55) en Betty (53) Flameling zijn gek van reizen. Toen ze hun tocht in Australië afsloten met  een tripje naar Bali, verloren ze hun hart aan Indonesië. Sinds die keer komen ze regelmatig terug naar dit prachtige land.

Waarom? Vanwege de vriendelijke en behulpzame bevolking, de paradijselijke sfeer en het groene en rustige landschap. Het verkeer is chaotisch en mensen proberen je van alles te verkopen, maar ook dat hoort bij de cultuur. Volgens de Flamelingen is het door dit alles net of Indonesië je pakt.

Ze willen maar al te graag hun verhalen en ervaringen op Indonesie.nl delen. ‘Wat we allemaal hebben meegemaakt is onvoorstelbaar.’

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors