Sjoerd en Betty Ubud en Celuk

Ubud en Celuk

door Sjoerd en Betty

Ubud

Gelegen op een idyllisch fraaie locatie en gezegend met een natuurlijke artisticiteit, was het onvermijdelijk dat Ubud en zijn meer dan zesduizend inwoners te maken zouden krijgen met  een invasie van buitenlanders. Ubud ontleent zijn naam aan Ubat het Balinese woord voor medicijn en vormt met zijn omliggende dorpen het culturele brandpunt van Bali.

Ubud heeft veel te bieden. Onder andere Monkey Forest, het apenpark, de market, vele restaurantjes en hotels, Puri Saren Agung (hier zetelde tot aan de Tweede Wereldoorlog het bestuur van Ubud), het museum Puri Lukisan, art galleries, Neka museum, Agung Rai museum of art, de Pura Pusenegari (dit is een van de talrijke culturele en religieuze schatten van de stad). In de Puri Lukisan Museum kan je nog werk bezichtigen van de Nederlandse schilder Rudolf Bonnet. Wanneer je iets wilt zien van kunstnijverheid moet je hier zeker even naar toe gaan.

Ubud is het culturele centrum van Bali. Wat je hier tegenkomt is echt fantastisch. Je gelooft je ogen niet. Het is een permanente tentoonstelling van houtsnijwerk, schilderijen, beeldhouwwerken en noem maar op. In de jaren 60 gingen hier veel hippies heen. Mick Jagger wilde dit dorp eens kopen en David Bowie heeft hier een huis. Het is een gezellig druk centrum met veel winkeltjes en een heerlijk koel klimaat.

Ubud is omringd door rijstvelden en tropische begroeiing,vandaar het iets koelere klimaat. De godin van de kunst, Saraswati, heeft hier zelfs een eigen tempel en bijna dagelijks is hier wel een plechtigheid om haar te eren. Het is een pracht om deze kunstnijverheid te aanschouwen. Je wandelt van de een naar de ander om iets te gaan bezichtigen. Zo kwamen we in een hele grote galerij waar de schilderkunst centraal staat, erg mooi. Men is daar altijd aan het werk in diverse stijlen. Ook wordt er in opdracht gewerkt, maar er zijn duizenden schilderijen waar je zoal een keuze uit kunt maken. De schilderijen hebben de meest uiteenlopende kleuren en voorstellingen die bijna altijd te maken hebben met Indonesië. 

Er wordt wel gezegd dat Ubud een mystiek kunstenaarsdorp is, en als je daar bent en de sfeer proeft denk ik ook dat dit klopt. Wat je hier aan kunst krijgt voorgeschoteld, is werkelijk fantastisch en bijna niet over te brengen aan het thuisfront. Je moet dit echt met eigen ogen aanschouwen wil je dit geloven. 

Zelf hebben we een aantal jaren een winkel gerund met deze kunstnijverheid. Rechtstreeks geïmporteerd en de collectie werd jaarlijks vernieuwd. Het houtsnijwerk is met de hand gemaakt en er komt geen machine aan te pas, zowel de grote stukken als de kleine. We zijn in diverse werkplaatsen geweest waar men de grotere stukken met meerdere mensen behandelde. Dit werk is voor de mannen, de vrouwen doen het schuurwerk en het polijsten. Je kunt alle stukken zo kopen en je kunt ook hier weer op bestelling kopen. Eigenlijk is er geen nee te koop. Heb je eenmaal een bestelling gedaan en moeten ze het voor je maken, dan duurt het meestal een dag. De grotere stukken natuurlijk iets langer. Men gaat er meteen mee aan de slag en stopt niet eerder dan dat het klaar is. Ze komen je het persoonlijk brengen. Je moet wel even een prijs afspreken, want anders krijg je gegarandeerd problemen. Een mooi souvenir uit Indonesië ligt dus zo voor handen. Het zijn vaak hele families die aan kunst werken. Het gaat ook snel over van vader op zoon, al is dit niet meer zoals voorheen. Velen moeten wel, want er moet geld binnen komen. Deze kunst is eigenlijk hun enige vorm van inkomsten. Je zult daarom ook veel aangesproken worden om maar binnen te komen en maar van hen te kopen.

De verleiding is groot en op sommige dingen word je zo verliefd. Valt je oog op een bepaald werk, dan weten de verkopers meteen dat je interesse hebt en zullen je datgene proberen te verkopen. Men is hier niet gewend om met een vaste prijs te werken. Het gaat hier om een afdingen. Men vraagt een bepaalde prijs en je krijgt het voor minder dan de helft van de prijs. Afdingen is bij ons niet alledaags, maar op Bali hoort het erbij. Men zal het vreemd vinden als je hier niet aan meedoet. 

Ubud is ook de plaats waar de vele mooie groene sawa’s zijn. Heerlijk om hier eens doorheen te lopen of in dit gebied te gaan fietsen. Het is hier fantastisch.

Celuk

Vier kilometer van Batubulan ligt Celuk. (tussen Denpasar en Ubud) Van alle dorpen op Bali heeft Celuk het op een na hoogste inkomen per hoofd van de bevolking.

Celuk noemen ze ook wel de zilverstad. Hier is bijna niets anders te koop dan zilver, zilver en nog eens zilver (het zilver moet gemerkt zijn met 925 = 92,5 % zuiver) Het is onvoorstelbaar; de zilverwinkels staan hier naast elkaar en zij aan zij. Slaag je bij de een niet, dan doe je dit zeker bij een ander. Ook hier geldt weer bieden wat je ervoor over hebt. De prijskaartjes staan er niet op. Ook is de diversiteit enorm. Het assortiment is heel groot en ook op bestelling kun je alles krijgen. Goud is hier bijna niet te koop, dat kun je maar mondjesmaat krijgen. En dan is het 22 karaat. De kleur is dan iets geler. Dat komt weer door een toevoeging van koper. Zilver wordt door de plaatselijke bevolking gebruikt bij ceremonies, je moet dan denken aan spelden en schalen om fruit in te doen .

In Celuk is dus een keur aan zilver en verder zul je hier niet veel vinden. Maar je moet het zeker gaan bezoeken als je hier bent. De diversiteit is zeer groot.

Over Sjoerd en Betty

Sjoerd (55) en Betty (53) Flameling zijn gek van reizen. Toen ze hun tocht in Australië afsloten met  een tripje naar Bali, verloren ze hun hart aan Indonesië. Sinds die keer komen ze regelmatig terug naar dit prachtige land.

Waarom? Vanwege de vriendelijke en behulpzame bevolking, de paradijselijke sfeer en het groene en rustige landschap. Het verkeer is chaotisch en mensen proberen je van alles te verkopen, maar ook dat hoort bij de cultuur. Volgens de Flamelingen is het door dit alles net of Indonesië je pakt.

Ze willen maar al te graag hun verhalen en ervaringen op Indonesie.nl delen. ‘Wat we allemaal hebben meegemaakt is onvoorstelbaar.’

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl