Indonesië en Nederland samen tegen plastic
Like ons op Facebook

Indonesië en Nederland samen tegen plastic

door Maxime van der Laarse

6 december 2016

De tropische archipel Indonesië kampt met een ernstig afvalprobleem en wordt de op een na grootste plasticvervuiler van de wereld genoemd. Vooral verpakkingsmaterialen belanden op straat en uiteindelijk voor een groot deel in de zee, waar het zich aansluit bij de al bestaande 'plastic soep'.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 544 reizen naar Indonesie

Dit is een serieuze zaak die Indonesië erg bezighoudt. Al eerder heeft de regering de verkoop van plastic tasjes weten te verminderen door er geld voor te vragen en vanaf 2018 zijn plastic tasjes zelfs verboden op Bali, dankzij de zusjes Wijsen. Maar er is meer nodig om het afvalprobleem op te lossen.

Afvalmanagement was dan ook een belangrijk punt op de agenda tijdens de Nederlandse handelsmissie van premier Rutte naar Indonesië eind november.

Weleens aan Zuid-Afrika gedacht?

Bekijk alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Hulp bij afval inzamelen en verwerken

Staatssecretaris Dijksma, VNO-NCW en Campina Friesland hebben tijdens deze afvaardiging gesprekken gevoerd met het Indonesische bedrijfsleven en de Indonesische Kamer van Koophandel. Zij gaan zich inzetten om het land te helpen met het oplossen van haar afvalprobleem.

Er wordt onderzoek gedaan naar geschikt afbreekbaar materiaal, wat de huidige wegwerpverpakkingen zal vervangen, en hoe Indonesië haar afval beter kan inzamelen.

Met het oog op lagere inkomensgroepen worden er veel creatieve oplossingen bedacht. Uiteindelijk hoopt Hans de Boer, voorzitter van de VNO-NCW, deze innovaties te verspreiden, om zo alle landen die met een afvalprobleem zitten te helpen.

Onafhankelijk advies over je reis naar Indonesië

De reisspecialisten van de Indonesië Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Indonesië. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Indonesië Desk!

Like deze pagina

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors