5 manieren om de natuur van Sumatra te ontdekken

5 manieren om de natuur van Sumatra te ontdekken

door Getaway Travel

De natuur van Sumatra is beroemd. Het is voor velen dé reden om naar dit Indonesische eiland af te reizen. Kegelvormige vulkanen, kletterende watervallen, paradijselijke stranden… En dan is er nog die jungle. De ongerepte wildernis van Sumatra is één groot avontuur.

Een vakantie naar Sumatra betekent raften over wilde rivieren, borrelende vulkanen beklimmen en duiken in helderblauw water. Het enorme groene eiland is de droom van elke avontuurlijke reiziger. Hoe je die overweldigende natuur het beste beleeft? Dat vertellen we je graag. We hebben vijf manieren om de natuur van Sumatra te ontdekken.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 232 reizen naar Indonesie

1. Beklim een vulkaan

Indonesië ligt in de zogenaamde Ring of Fire, wat betekent dat er veel vulkanen te vinden zijn in de archipel. Zo ook op Sumatra.  De Gunung Kerinci is met een hoogte van 3.805 meter de hoogste berg van het eiland en de hoogste vulkaan van Zuidoost-Azië. Deze nog steeds actieve vulkaan maakt deel uit van het enorme Bukit Barisangebergte en ligt in het noordelijke deel van het Kerinci Seblat National Park.

De Kerinci is een prachtige berg om te beklimmen, maar je moet wel een goede conditie hebben. De eerste dag is het zo’n zeven uur klimmen. Als je na een nachtje slapen vroeg opstaat, doe je er waarschijnlijk nog drie uur over om de top te bereiken. Dan zie je eindelijk de krater van de Kerinci, die gevuld is met geelgroenig water en enorme zwavelwolken uitstoot. Het prachtige uitzicht loont alle moeite.

2. Duik een warmwaterbron in

Een leuke bijkomstigheid van de verschillende vulkanen op Sumatra zijn warmwaterbronnen. Op het eiland vind je er verschillende en ze hebben allemaal hun eigen charme. Ten zuiden van Lake Toba vind je de Sipoholon Hot Springs. Hier neem je een duik in heerlijk warm water. De zwavelhoudende bronnen zouden een helende werking hebben op je huid. 

Maar de mooiste bronnen zijn de Kawah Putih Tinggi Raja, in de buurt van Medan.  Het is even zoeken, de bronnen liggen verstopt tussen tropische planten, maar dan heb je ook wat. Het fel turkooizen water borrelt van witte kalkstenen terrassen. Een duik nemen gaat hier helaas niet, want het water is zo’n negentig graden Celsius, maar een eitje koken lukt wel!

3. Doe een watersport

Een andere manier om de natuur van Sumatra te beleven is vanaf het water. Een mooie plek om dit te doen is Lake Toba, een meer dat 100.000 jaar geleden na een enorme vulkaanuitbarsting is ontstaan. In het midden van het meer ligt het eiland Samosir. Het eiland is het culturele en spirituele centrum van de Toba Batak. Vaar vanaf het plaatsje Prapat naar het eiland Samosir, waar je overnacht en de traditionele dorpjes verkent. Tijdens de tocht geniet je van het uitzicht over het enorme meer en de omliggende glooiende heuvels.

Wil je het iets sportiever doen, ga dan raften. In het gebied van de provincie West-Sumatra lopen een aantal uitstekende rivieren die wel gemaakt lijken voor raften. Een bekende raftspot is de Alasrivier. Deze rivier ontspringt uit de bergen en loopt driehonderd kilometer door het Gunung Leuser National Park. Niet alleen de stroomversnellingen van deze rivier zorgen voor adembenemende momenten, ook de rijke natuur levert prachtige beelden op.

4. Ga snorkelen

De onderwaterwereld rond Sumatra is misschien wel net zo spectactulair als de natuur bóven water. Een van de beste plekken om de natuur onder water te aanschouwen is bij Pulau Weh, ongeveer zestig kilometer ten noordwesten van Banda Aceh. Dit is dé verborgen parel van Zuidoost-Azië als het gaat om duik-en snorkelbestemmingen. Hier lééft koraal. Het is kleurrijk en deint heen en weer, met keurrijke vissen die zich ertussen bewegen. Terwijl je snorkelt, zwemmen schildpadden en ongevaarlijke haaien langs je heen.

Wakatobi Marine National Park is een andere prachtige plek om te duiken. Deze locatie werd bekend nadat Jacques Cousteau dit een van de mooiste duikplekken ter wereld noemde. 

5. Maak een trekking door de jungle

De jungle van Sumatra is diep ongerept. Dé manier om de regenwouden van Sumatra te ontdekken is door een trekking te maken, bijvoorbeeld in het Gunung Leuser National Park. Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je de natuur optimaal beleven, kies dan voor een meerdaagse trekking. Je overnacht dan in een tent, midden in de wildernis, omgeven door dierengeluiden. Tijdens een meerdaagse trekking ga je dieper de jungle in en heb je een grotere kans om dieren te spotten.

Bijzondere vogels, reptielen en insecten zie je gegarandeerd en met een beetje geluk kom je ook een olifant, luipaard of neushoorn tegen. Een dier dat je niet mag missen is de orang-oetan. Sumatra is namelijk een van de twee leefgebieden van deze mensaap. De grootste kans om de orang-oetan te zien heb je in Bukit Lawang, aan de rand van het Gunung Leuser National Park. 

Wil jij ook de natuur van Sumatra ontdekken? Kijk dan hier voor alle rondreizen naar Sumatra.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors