Zeven dingen die we missen wanneer we Indonesië verlaten

Zeven dingen die we missen wanneer we Indonesië verlaten

door Maxime van der Laarse

Oh, Indonesië. Tropisch land aan de andere kant van de wereld. Met je vruchtbare natuur, je geurende gerechten en je lachende bevolking.

Of je er nou je roots hebt liggen of regelmatig op vakantie in Indonesië gaat, de Indische archipel grijpt je en laat je niet meer los. Eenmaal terug in Nederland na een reis door Indonesië realiseer je je vaak pas waar je zo gewend aan bent geraakt. Dan begint het gemis. En er is een hoop te missen!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Is dit herkenbaar voor jou? Dan ben je het vast en zeker eens met onze lijst van zeven dingen die we missen wanneer we Indonesië verlaten.

7. De lekkerste en verste gerechten, de hele dag door

Natuurlijk hoort het Indonesische eten op deze lijst! Ook al hebben we goede toko's in Nederland, in het land van herkomst proeven de gerechten toch beter.

In Nederland zit je aan je kom pap in de ochtend en je bammetje kaas in de middag. Niets mis mee, maar dan is het soms wel even wegdromen naar Indonesië. Daar genoot je van volwaardige, warme maaltijden, de hele dag door. Mmm, gebakken rijst, groenten, een omelet en de verste sambal...

En vergeet de kaki lima's (eetkar) niet! Voor een knorrende maag tijdens je rondreis door Indonesië is er geen plek, want voor een tiental eurocenten koop je op ieder moment van de dag, op iedere hoek van de straat, een smakelijk gerecht.

6. Je voelen als een miljonair

Tsja, voor zo'n snack betaal je in Nederland al gauw het tienvoudige. Dat is wel even wennen voor een zuinige Hollander die toch wilt genieten. We missen die goedkope prijzen van Indonesië!

Met een stel flappen van vijftig duizend rupiah in je portemonnee voel jij je de koning te rijk. Voor een appartement leg je glimlachend iedere maand 1,8 miljoen neer alsof het niets is. Om vervolgens voor vijftien duizend een taxi te pakken. In euro's is dat zo'n zeventig procent minder, maar dat vergeet je natuurlijk even. Op dat moment ben jij een miljonair.

5. De Indonesische gastvrijheid

Het 'mau ke mana' (waar ga je heen?) en 'dari mana' (waar kom je vandaan?) vliegt je om de oren als je je op straat of in het openbaar vervoer begeeft in Indonesië. De gastvrijheid en beleefde nieuwsgierigheid van de bevolking is een echt gemis. En de glimlachen uiteraard.

Als je vervolgens in gesprek raakt met een local, dan is de kans groot dat je diezelfde avond nog aan het diner zit met een Indonesische familie. En naast het misschien wat generaliserende bule (buitenlander met lichte gelaatstrekken), noemen ze je al gauw cantik (knap) en pintar (slim). Wat een heerlijk volk!

4. Het Bahasa Indonesia

Ja en dat taaltje. Bij aankomst in Indonesië lijken het enkel melodieuze klanken, maar al gauw raak je gewend aan het lieflijke Bahasa Indonesia en smokkel je zonder dat je er erg in hebt Indonesische woordjes in je zinnen.

Eenmaal thuis in Nederland wordt dat afkicken. Stiekem fluister je woordjes en uit je klanken in het Indonesisch, maar als iemand het hoort, kijken ze je verbaast aan. Aduh, dan niet toh!

3. Nongkrongen

In Nederland neem je 's avonds plaats op de bank, misschien wel met je geliefde naast je, een koud glas bier in je hand en een zak chips op je schoot. Dat is wel even wat anders dan de avonden in Indonesië.

Daar ga je op stap met je vrienden om te gaan nongkrongen ('hangen'). Je ontdekt nieuwe cafeetjes en kletst over van alles en nog wat in vertrouwde angkringan's (eettentje op straat). Om vervolgens te eindigen in een 24/7 koffietentje met een pak kaarten. Of op het strand met een gitaar en knapperend kampvuurtje.

2. De drukte op straat

Het lijkt een gigantische verkeerschaos, maar op de een of andere manier gaat het verkeer in Indonesië (bijna) altijd goed. Misschien missen we niet zozeer de opstoppingen, maar na een tijdje mis je toch het getoeter, de stadsbusjes waar je zo in kan springen voor een paar cent en de plotselinge culturele optochten.

Daarmee vergeleken is het verkeer in Nederland maar een georganiseerde saaie boel! Maar goed, dat is dan weer wel een stuk veiliger.

1. De omgeving

Hoewel we in een prachtig land leven, vormt het een flink contrast met Indonesië en haar natuur. Hier is bijna overal wel iets bijzonders te vinden. Immense tempels, rokende vulkanen, glooiende rijstvelden, tropische stranden en ga zo maar even door. En dat alles waarschijnlijk op maar een paar uur rijden van elkaar.

Mis jij Indonesië ook zo en wil je wel weer terug? Of wil je ook weleens ervaren hoe het is? Boek nu meteen je vliegtickets naar Indonesië!

Fotocredits: CEphoto, Uwe Aranas

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors