De 6 állermooiste natuurwonderen in Bali

De 6 állermooiste natuurwonderen in Bali

door Tessa Voncken

Bali wordt geroemd om zijn prachtige tempels. De voortreffelijke keuken. En de meest hartverwarmende mensen. Maar ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken in Bali. Verlaat de steden en je vindt een schat aan vulkanen, watervallen en jungle.

Bij de natuur van Bali denk je waarschijnlijk aan de Gitgit-waterval. Kuta Beach. Het Monkey Forest. Bekende highlights die iedereen bezoekt tijdens een rondreis door Bali. Maar de populairste bezienswaardigheden zijn niet altijd vanzelfsprekend ook de móóiste bezienswaardigheden. Soms is de ene waterval net wat makkelijker te bereiken dan de ander. Of ligt die ene vulkaan dichtbij dat leuke stadje. Ben je bereid om net dat stukje verder te gaan, dan word je beloond met echte parels. De állermooiste natuurwonderen van Bali. Wij zochten er 6 voor je op en vertellen je waar je moet zijn!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

6. De spectaculairste vulkaan

Heel Indonesië is vulkanisch gebied. Ook Bali. De bekendste vulkanen op Bali zijn de Agung, Batur en Bratan. Wanneer ze niet actief zijn kun je ze beklimmen. Of de een écht mooier is dan de ander is lastig te bepalen. Wat vast staat is dat de stevige hike omhoog wordt beloond met een waanzinnig uitzicht op de omgeving. Maar de vulkanen zelf zijn natuurlijk ook een spectaculaire bezienswaardigheid.

Dé plek om de schoonheid van niet één, niet twee, maar liefst drie vulkanen tegelijkertijd te aanschouwen is Kintamani. Vanuit Ubud is het een uurtje rijden. Vertrek een uur voordat de zon opkomt en de rit naar Kintamani is bijna net zo mooi als het uitkijkpunt. Een rit onder een waanzinnige sterrenhemel, langs mistige rijstvelden, met kraaiende hanen als soundtrack.

Als je eenmaal Kintamani hebt bereikt, glooit er langzamerhand een gouden gloed over de Kintamani Highlands. Heel voorzichtig komt de zon tevoorschijn achter de Batur. Een zonsopgang die je nooit meer vergeet.

5. De meest weelderige jungle

Een van de meest gelopen hikes in Bali is de Campuhan Ridge Walk, net buiten Ubud. Een korte, vlakke wandeling, waarbij je wordt omgeven door allerlei groen. Erg mooi, maar het kan nog veel beter.

Voor het echte werk ga je naar West Bali National Park, dat ook wel Bali Barat National Park wordt genoemd. Het park is een prachtig stuk ongerepte natuur in het noordwesten van Bali dat door veel mensen vergeten wordt. Dieren die je hier onder andere kunt spotten zijn: luipaarden, herten, wilde buffels, slangen, leguanen, schildpadden, apen, gekko's, grote spinnen en schorpioenen. Een bijzondere diersoort op het eiland is de wilde banteng. De banteng is een wild rund uit de bossen van Zuidoost-Azië, waar het merendeel van het Balinese vee van afstamt.

Bali Barat is ook een van de weinige plekken op Bali waar het ernstig bedreigde vogeltje en tevens Bali's mascotte, de Balinese spreeuw, nog te zien is.

4. De indrukwekkendste waterval

De populairste watervallen? De Gitgit-waterval in het noorden, in twintig minuten te bereiken vanuit Singaraja, en de Tegenungan-waterval vlakbij Ubud. Beide zijn prachtig, maar ze zijn vooral populair omdat ze zo goed bereikbaar zijn.

Een andere waterval in de buurt van Ubud is de Tibumana-waterval. Minstens zo mooi als de Tegenungan, maar een stuk rustiger. Wil je een waterval helemaal voor jezelf hebben? Ga dan naar de Banyumala-waterval. Op een uur rijden van Singaraja vind je deze natuurlijke schoonheid, volledig verborgen voor de buitenwereld.

Maar de schoonheidsprijs gaat naar de Sekumpul-waterval. Je vindt hem in het noorden van Bali, op zo’n veertig minuten rijden van Singaraja. De waterval bestaat uit een trapsgewijze opeenvolging van zeven kleine watervallen, die over een gordijn van groene, tropische planten vallen. Een lust voor het oog.

3. Het meest kleurrijke koraal

Niet alleen aan land vind je wonderschone natuur, ook onder water is genoeg te ontdekken.  Een goede duikplek voor beginners is Blue Lagoon, aan de oostkust van Bali, in Padang Bai. Je spot hier veel tropische vissen en met een beetje geluk ook witpuntrifhaaien en schildpadden.

Een waar duikparadijs is Menjangan, een eilandje aan de noordwestkust van Bali. Het eiland wordt vaak genoemd als een van de mooiste duikplekken ter wereld. Menjangan staat bekend om zijn grotten en prachtige koralen: rondom het onbewoonde eiland liggen zowel uitgestrekte riffen als spectaculair begroeide drop offs. De wandduiken gaan soms wel tot 60 meter diep. Behalve kleurrijke koralen vind je bij Menjangan kleurrijke vissen, maar ook murenen, krabben en kreeften. Ben je een duiker, dan is Menjangan een must.

2. Het meest paradijselijke strand

Ga je naar Bali, dan is de kans groot dat je vanuit Denpasar richting de westkust gaat. Seminyak en Canggu zijn populaire badplaatsen, maar de stranden zijn niet Bali's mooiste. Donkergrijs, ruw zand. Te hoge golven. Afval op het strand. Niet echt waar je op hoopte tijdens je rondreis door Bali.

Onze tip: verlaat het populaire westen en ga naar het ongerepte oosten. Op een uur rijden van Sidemen vind je Bias Tugel Beach. Nadat je de auto hebt geparkeerd moet je nog 500 meter lopen over een rotsachtig pad, maar dan heb je ook wat. Bias Tugel is een van die stranden die wel van een ansichtkaart lijkt te komen. Poederwitte, zachte stranden omhelzen de helderblauwe zee. Palmbomen wuiven en bieden verkoelende schaduw. Een cocktail in je hand. Hier is het goed toeven.

Een ander, iets makkelijker bereikbaar pareltje: Padang Padang Beach. Ben je in Kuta en vind je het strand daar tegenvallen? Rijd dan drie kwartier naar het zuiden. Op Padang Padang Beach is het strand rustiger, het water blauwer en het zand zachter.

1. Het meest betoverende rijstterras

Of een rijstterras natuur is te noemen valt over te twisten. Het is tenslotte landbouw, aangelegd door mensen. Maar over de schoonheid ervan is eigenlijk iedereen het eens. De onvoorstelbaar groene lagen, die trapsgewijs naar beneden lopen in een vallei: het zijn echt natuurlijke kunstwerkjes.

De meest bekende rijstvelden zijn die in Tegallalang. Als het verkeer mee zit, bereik je ze in twintig minuten vanuit Ubud. Groene gewassen zo ver het oog reikt, omgeven door palmbomen en tropische planten. Ook mooi, maar een stuk rustiger zijn die in Tirtagangga.

Maar de winnaar is toch echt Jatiluwih. De ‘hemelse trappen van de goden’, zoals rijstterrassen ook wel worden genoemd, zijn hier werkelijk oogstrelend. Maak een wandeling door de rijstvelden voor de meest adembenemende uitzichtenen.

Wil jij ook de natuur van Bali ontdekken? Bekijk hier de beste deals voor een rondreis door Bali.

Fotocredits: Putu Andika Panendra

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors