Indonesie.nl De nieuwe hoofdstad van Indonesië ligt op Kalimantan

De nieuwe hoofdstad van Indonesië ligt op Kalimantan

5 augustus 2019 door Elsemieke Land

Een nieuwe hoofdstad kiezen en bouwen gaat niet over een nacht ijs, maar dat de huidige Indonesische hoofdstad Jakarta aan vervanging toe is, staat vast. Daarom heeft de regering van recent herverkozen president Joko Widodo onlangs bekend gemaakt dat er een nieuwe hoofdstad komt in Indonesië. De nieuwe hoofdstad komt te liggen op Kalimantan, het Indonesische deel van eiland Borneo. De verhuizing van de hoofdstad staat gepland voor 2024. 

Een nieuwe hoofdstad voor Indonesië

Het idee om een nieuwe hoofdstad voor Indonesië aan te wijzen is niet nieuw. Al toen Indonesië nog een Nederlandse kolonie was en Jakarta nog Batavia heette, werd er gespeeld met dit idee. Ook na het verklaren van de onafhankelijkheid op 17 augustus 1945 bleef deze wens bestaan. Maar het is er nooit van gekomen. Tot nu. 

Wat is er mis met Jakarta?

Een van de redenen om Jakarta te vervangen is dat de hoofdstad de drukte niet meer aankan. Wie Jakarta wel eens bezocht heeft, weet dat je verplaatsen in het verkeer gekkenwerk is. Zeker in de spits staat het helemaal vast. Niet echt een visitekaartje voor Indonesië.

Maar dat is niet het enige probleem. Jakarta zinkt. Door het gebrek aan een goed drinkwatersysteem pompt de stad meer grondwater op dan er door de natuur wordt aangevuld. Hierdoor is Jakarta in het afgelopen decennium al tweeënhalve meter gezonken. De helft van de hoofdstad ligt al onder zeeniveau. Hierdoor zijn er steeds vaker overstromingen. Er wordt zelfs verwacht dat in 2030 regelmatig hele delen van de stad onder water staan. 

Waarom komt de nieuwe hoofdstad op Kalimantan?

Kortom, Jakarta als hoofdstad is onhoudbaar en de hoofdstad van Indonesië verhuizen noodzakelijk. Dat de eer naar Kalimantan gaat heeft meerdere redenen. Zo wil de regering dat de economie zich sneller gaat ontwikkelen in de gebieden buiten Java. Ook is het risico op aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en overstromingen op Kalimantan kleiner dan op Java. Grote kanshebber is Palangkaraya. De provinciestad is vanuit heel Indonesië goed bereikbaar. De basis voor een nieuwe hoofdstad op deze plek werd al gebouwd in de jaren vijftig, onder leiding van president Soekarno. 

Fotocredits: VasenkaPhotography

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors