Foto’s teruggevonden via Tropeninstituut

19 november 2012 door Getaway Travel

Een 86-jarige vrouw uit Zuid-Afrika is na zeventig jaar herenigd met haar jeugdfotoalbum vol plaatjes uit Nederlands-Indië. De vondst werd mogelijk gemaakt door het project Foto zoekt Familie van het Tropeninstituut.

Het project Foto zoekt Familie is opgezet door het Tropeninstituut met als doel het terugvinden van de rechtmatige eigenaren van 335 fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië. Om dit te realiseren worden alle albums vanaf begin volgend jaar gedigitaliseerd.

Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië (1945-1949) verlieten duizenden Indische Nederlanders halsoverkop hun land. De meeste eigendommen en ook fotoalbums bleven achter. Veel van de albums zijn later door militairen meegebracht naar Nederland en afgeleverd bij het Tropenmuseum in Amsterdam.

De vrouw uit Zuid-Afrika is de eerste die naar aanleiding van het project is herenigd met een fotoalbum. Een nicht zag de naam in de Volkskrant staan en bracht de eigenaresse op de hoogte. Het Tropenmuseum hoopt met het vinden van de eigenaren ook de verhalen achter de foto’s te kunnen vastleggen.

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors