Indonesie.nl Sumatraanse neushoorn bijna uitgestorven

Sumatraanse neushoorn bijna uitgestorven

8 oktober 2015 door Paulien Tak

De Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië, blijkt uit onderzoek. De dikhuid leeft nu alleen nog  in kleine populaties op Sumatra.  

Onderzoek van de University of Massachusetts Amherst en the Wildlife Conservation Society concludeert dat de neushoorn nog maar op drie plekken in Sumatra voorkomt en dat er nog minder dan honderd in het wild leven. De onderzoekers hebben vastgesteld dat de diersoort en zijn leefgebied goed beschermd moeten worden om uitsterven te voorkomen. 

De wetenschappers dringen aan bij de regering om maatregelen te nemen. Volgens hen moet er streng opgetreden worden tegen stroperij en moet de geplande wegenbouw in het leefgebied worden afgelast. Ook zien de onderzoekers de noodzaak kleine en verspreidde neushoornpopulaties samen te voegen om hun levensvatbaarheid te verhogen. 

Fokprogramma

Er is wel een fokprogramma gestart. De Cincinnati Zoo verhuist zijn laatste Sumatraanse neushoorn naar de Sumatran Rhino Sanctuary, zodat het mannetje kan deelnemen aan het programma. Het is de tweede keer dat de dierentuin een neushoorn weggeeft aan de opvang, het vorige mannetje zorgde voor twee kalfjes. 

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors