Indonesie.nl Dayak festival op Kalimantan

Dayak festival op Kalimantan

3 november 2014 door Getaway Travel Redactie

Afgelopen weekend stond Kalimantan in het teken van Gawai Dayak ofwel het festival van de Dayak. De laatste dag van mei en de eerste dag van juni was het feest.
Gawai betekent ritueel of feest en Dayak is een verzamelnaam voor de verschillende volken van het Indonesische eiland. Dayak betekent letterlijk mensen van het binnenland. Zij staan ook wel bekend als de Koppensnellers van Kalimantan.

Het festival betekent vooral een bezoek aan vrienden of familie. De avond voor Gawai Dayak begint met het ritueel Muai dat hebzucht en ongeluk tegen zou moeten gaan.

Er gaat een mand rond waarin familieleden iets moeten stoppen wat ze niet meer willen hebben. Als de mand vol is, worden deze spullen vervolgens van de typische lange huizen op palen gegooid.

Minstens zo belangrijk als het feest zelf zijn de voorbereidingen van het festival. Zo wordt ruim een maand voordat Gawai Dayak begint rijstwijn gebrouwen. Met dit drankje wordt tijdens Dayak festival geproost. De honger wordt gestild met zoete penganan cakejes.

Naast veel en lekker eten, verschillende ceremonies en het samenzijn met familie staat Gawai Dayak in het teken van optochten met dans en muziek. Ook vinden er hanengevechten plaats.

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors