Indonesie.nl Balinezen vieren het Pandanus festival

Balinezen vieren het Pandanus festival

17 juni 2015 door Lesley Tapessur

Het Pandanus festival is vorige week van start gegaan in het Balinese dorp Tenganan, ongeveer vier kilometer ten westen van Candidasa. Tijdens dit jaarlijkse evenement organiseren de bewoners van een maand lang festiviteiten ter ere van hindoegod Batara Indra.

Gedurende Usabha Sambah, zoals de viering ook wel bekend staat, nemen jongemannen van alle leeftijden deel aan rituele gevechten, of makare-kare en gaan zij elkaar onder begeleiding van gamelanmuziek te lijf met de stekelige Pandanus bladeren. De vechters dragen tijdens de ceremonie een traditionele wikkeldoek en krijgen een schild van gevlochten bamboe om zich te kunnen verdedigen.

Andere bezienswaardigheden tijdens het festival zijn de kokosnoottesten, waarbij mannen manden met kokosnoten aan een stok over hun schouders balanceren terwijl ze bekogeld worden met bananen en een houten handaangedreven reuzenrad waar de jonge ongetrouwde vrouwen van het dorp op rondgedraaid worden.

Bali Aga

De inwoners van Teganan stammen af van de Bali Aga, de oorspronkelijke Balinese bevolking, en leven nog volgens de oude regels van het animisme. De gevechten zijn bedoeld als eerbetoon aan de geesten die in het dorp verblijven.

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors