Jaar van de neushoorn

3 juli 2012 door Getaway Travel

Op verzoek van tientallen natuurorganisaties riep de Indonesische president Yudhoyonois op 5 juni het Internationale jaar van de Neushoorn uitgeroepen. De extra aandacht voor de neushoorn moet voorkomen dat de vijf overgebleven soorten neushoorn niet voorgoed verdwijnen.

De neushoorn is over de hele wereld een bedreigde diersoort. In de afgelopen tien jaar zijn er twee neushoornpopulaties uit. De Javaanse neushoorn in Vietnam was er daar een van. Natuurbeschermingsorganisaties willen er nu alles aan doen om de laatste populatie Javaanse neushoorns, die op het Indonesische eiland Java leven, te behouden. Het dier komt nu alleen nog maar voor in nationaal park Ujong Kulon, en heeft eigenlijk nog een leefgebied nodig om te voorkomen dat een enkele calamiteit het einde van de neushoorn kan betekenen.

In het Internationale Jaar van de Neushoorn worden verschillende nieuwe maatregelen aangekondigd om de neushoorn te beschermen. Onderzoek naar de dieren wordt uitgebreid, er wordt een internationaal panel van experts opgezet en er worden praktische maatregelen getroffen om de neushoorn te beschermen tegen stropers.

De jacht op neushoorns is de afgelopen tijd dramatisch toegenomen. Vooral de vraag naar de hoorn van het dier zorgt ervoor dat stropers steeds verder gaan in hun strooptochten.

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors