Lombok heeft nieuwe uilensoort

20 februari 2013 door Getaway Travel

Op Lombok is een nieuwe unieke uilensoort ontdekt. Twee wetenschappers kwamen er per toeval achter dat het om een nieuwe vogelsoort ging. Dit gebeurde onafhankelijk van elkaar en in dezelfde week.    

De Amerikaanse Ben King en de Zweedse George Sangster deden beiden onderzoek op Lombok naar een Indonesische nachtvogel. Tijdens de tocht door de jungle hoorde ze een onbekend uilengeluid. Ze namen het geluid op, speelde het af en trokken daarmee de aandacht van de nog onontdekte uil.

Volgens de twee onderzoekers was het dier verkeerd geclassificeerd doordat hij veel overeenkomsten had met een soortgenoot, de Molukse dwergooruil. Aan BBC Nature meldde Sangster dat vogeldeskundigen in het verleden weinig aandacht hebben besteedt aan het eiland Lombok. Vooral doordat op de andere eilanden, waaronder Java, Bali en Flores, veel unieke vogelsoorten werden gevonden. 

De twee vogelexperts hadden tien jaar nodig om hun conclusie te verifiëren. Het dier heeft de Latijnse naam Otus jonlandae gekregen, naar de vrouw van de Zweedse onderzoeker. De soortnaam is Rinjani, naar de bekende actieve vulkaan op Lombok.

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors