Indonesie.nl Wat betekenen de aardbevingen op Lombok voor je vakantie?

Wat betekenen de aardbevingen op Lombok voor je vakantie?

9 augustus 2018 door Paulien Tak

Het Indonesische eiland Lombok is nu drie keer op een rij getroffen door een aardbeving. Het eiland en de Gili-eilanden zijn hierdoor zwaar getroffen. Duizenden mensen zijn dakloos geworden en het natuurgeweld heeft vele gebouwen compleet verwoest.

Onduidelijk is nog hoeveel slachtoffers er gevallen zijn, maar naar schatting zijn er al meer dan driehonderd doden. Vanwege de grote chaos en schade die het eiland heeft opgelopen, komt de hulpverlening maar moeizaam op gang. Gelukkig zijn de meeste locals inmiddels geëvacueerd of op andere manier in veiligheid gebracht. 

Ook de meeste toeristen hebben Lombok inmiddels verlaten en de Gili-eilanden zijn geëvacueerd. Maar wat als jij net een vakantie gepland hebt naar Indonesië? Wat betekenen de aardbevingen voor je vakantie?

Een reis geboekt met een reisorganisatie?

Heb jij een reis geboekt naar Lombok of de Gili-eilanden met een reisorganisatie? Dan is de kans groot dat jij je reis kosteloos kan annuleren. Bij sprake van calamiteiten, kunnen reizigers vaak op rekening van het reisbureau hun reis omboeken of annuleren. De meeste reisbureaus houden het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan. Zij raden op dit moment af om naar het noorden van Lombok af te reizen.

Op eigen houtje naar Indonesië?

Heb jij je vakantie zelf geboekt? Dan is het waarschijnlijk het beste om je plannen te wijzigen. Kijk of je je reis kan omboeken of de datum kan verzetten. Soms bieden vliegtuigmaatschappijen bij natuurrampen als deze aan om je vlucht kosteloos te verzetten of mag je een andere bestemming kiezen. Neem contact op met jouw vliegtuigmaatschappij en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Ben je al op Lombok?

Ben jij op dit moment al in Lombok? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Laat familie in Nederland weten hoe het met je gaat en waar je je bevindt. Dit kan ondere andere via Facebook, het sociale platform heeft een 'ik ben veilig-button' ingesteld. Of ga naar de ‘Ik ben veilig-website’ van het Nederlandse Rode Kruis.

Op het vliegveld van Lombok is een steunpunt ingericht voor EU-burgers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daar twee medewerkers van de ambassade naar toe gestuurd om Nederlanders bij te staan. Ook zijn ze 24/7 bereikbaar op: +31 247 247 247. Of registreer je bij de 24/7 BZ Reis-app voor updates en advies.

Probeer daarnaast contact te zoeken met je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij en bespreek de mogelijkheden. De extra kosten die je moet maken vanwege de aardbeving, kun je verhalen bij Stichting Calamiteiten Reizen (SCR). 

Wil je hulp verlenen?

Ben jij al op Lombok of in de buurt en wil jij hulp verlenen aan de slachtoffers? Kijk dan of je zoveel mogelijk spullen uit je koffer kan afstaan aan de lokale bewoners. Zij hebben helemaal niets meer. Er wordt opgeroepen om zoveel mogelijk geld, drinkwater, voedsel, dekens en kleren te doneren. Vraag ook aan de aanwezige hulporganisaties of je iets kan betekenen. In Nederland worden inmiddels veel acties opgezet om geld in te zamelen.

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl