Indonesie.nl Peranakan tentoonstelling Leiden

Peranakan tentoonstelling Leiden

2 april 2015 door Getaway Travel

Een galerijtentoonstelling over Chinese Indonesiërs in Nederland is vanaf volgende week te zien in het Museum Volkenkunde in Leiden. Het museum schenkt voor het eerst in Nederland aandacht aan het culturele erfgoed van deze groep mensen, die ook wel bekend staat als de Peranakan-bevolking.

Verbinding van culturen heet de exhibitie, waarvoor het Museum Volkenkunde samenwerkt met het Chinese Indonesian Heritage Center (CIHC). De tentoonstelling is mogelijk dankzij een schenking van de Peranakan heer Sioe Yao Kan, de kleinzoon van een bekend politicus uit de koloniale tijd. Kan voelt zich erg betrokken bij de CIHC en de Peranakan-Chinezen, en heeft daarom besloten het project te steunen.

Kan heeft het museum ook een aantal voorwerpen geschonken die afkomstig zijn uit zijn eigen familie, zoals een authentiek bruidskostuum dat het topstuk van de expositie zal zijn. Verder bestaat de galerijtentoonstelling uit objecten uit de museumcollectie, persoonlijke interviews en foto’s van de Peranakans. 

De expositie opent op 16 april 2015 en is tot en met 17 januari 2016 te zien.

Peranakan

Eeuwen geleden emigreerden veel Chinese handelaren uit de provincies Fuijan en Guangdong naar Indonesië. Zo ontstond een wisselwerking tussen de culturen en mengden verschillende kunsttechnieken. Op Java droegen Peranakan vrouwen bijvoorbeeld Chinese sarongs versierd met Javaanse motieven.

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors