Indonesie.nl Baby orang-oetan Gito gered

'Gemummificeerde' baby orang-oetan gered

11 maart 2016 door Samara Mey

De baby orang-oetan Gito die eind vorig jaar werd gevonden in het dorp Hamlet Giet in West-Kalimantan, maakt het volgens bronnen weer goed. Het vijf maanden oude aapje werd in hartverscheurende staat aangetroffen in een kartonnen doos, waarin hij volledig aan zijn lot was overgelaten. Wonder boven wonder overleefde de orang-oetan het.

Gemummificeerd

Reddingswerkers van International Animal Rescue troffen het aapje volledig uitgedroogd aan in een door urinedoordrenkte, kartonnen doos. De orang-oetan is hoogstwaarschijnlijk als huisdier gehouden met ernstige mishandeling als gevolg. Door een gebrek aan haar en een grijze schilferende huid leek het aapje haast gemummificeerd.

Herstel

Het was nog maar de vraag of Gito het zou overleven. Door de intensieve zorg van de verzorgers van IAR verliep zijn herstel gelukkig voorspoedig.

Meer apen als Gito

Volgens medewerkers van IAR is er sprake van een behoorlijke toename van baby orang-oetans als Gito. Alan Knigt, IAR’s bestuursvoorzitter, gaf aan dat dit het resultaat is van ontbossing en verwoestende bosbranden, die de orang-oetans achterlaten zonder voedsel en onderdak. Hierdoor worden de primaten bijzonder kwetsbaar, ook voor gevangenschap en mishandeling.

Volgens Knigt is het van groot belang dat er aandacht uit gaat naar gevallen als Gito. Er moet daarom volgens hem bewustwording worden gecreëerd, zodat orang-oetans als Gito gered kunnen worden.

Bekijk hier het filmpje:

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors