Top 5 afgelegen plekken in Indonesië

Top 5 afgelegen plekken in Indonesië

door Elsemieke Land

Op de mooiste plekken van Indonesië ben je vaak niet alleen. Je wordt omringd door verwilderde backpackers of groepen toeristen die Indonesië het liefst door hun cameralens bekijken.

Wil je even de rust opzoeken en dat alleen op de wereld gevoel ervaren? Dit zijn de vijf beste afgelegen plekken waar je als je geluk hebt wél (bijna) de enige toerist bent.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 232 reizen naar Indonesie

5. Pandawa Beach

Grote kans dat je Bali niet ongezien laat tijdens je reis. Een van meest afgelegen stranden is Pandawa Beach, ofwel Pantai Pandawa, in het zuidelijkste puntje van Bali. Ooit werd dit strand Secret Beach genoemd, omdat het verborgen ligt achter grote kalkstenen kliffen. Achter die muur wacht je een kilometer lang wit strand en een panorama uitzicht over de Indische Oceaan.

Pandawa Beach werd in 2012 officieel geopend. Om de weg ernaartoe vrij te maken, zijn de grote kliffen doorbroken. Hoewel het strand door deze weg inmiddels goed bereikbaar is, vormt de baai nog steeds een rustige plek waar je goed kunt kanoën of paragliden.

4. Karimunjawa

Als je de onbewoonde wereld rondom Java wil opzoeken, moet je bij de Karimunjawa Archipel zijn, ten noorden van Java. Van de 27 eilandjes zijn er slechts zeven bewoond. De meest bewoonde eilanden zijn Karimunjawa en Kemujan die door een brug met elkaar verbonden worden.

De eilandjes zijn met hun witte stranden omringd door een helderblauwe zee heuse paradijzen. Verken Karimunjawa op de fiets en bewonder de groene natuur van het eiland, om vervolgens je handdoekje neer te leggen op het strand om te relaxen.

Verder lenen de eilanden lenen zich goed om te duiken of snorkelen. Vanaf Karimunjawa of Kemujan boek je een boottocht naar de onbewoonde eilanden Mejangan Besar en Menjangan Kecil, waar je de mooiste stranden van het archipel vindt.

3. Gili Nanggu

Veel zuidelijker dan de bekende Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air ligt een wat minder bereisd en minder toeristisch eiland: Gili Nanggu. Om hier te komen, vertrek je met de boot vanuit de haven van Lembar of Tawun ten zuiden van Mataram.

Met amper accommodaties en eetgelegenheden ben je op Gili Nanggu al snel alleen. In een uur loop je over het eiland en kom je tal van prachtige schelpen en hoogstwaarschijnlijk ook het schildpaddenreservaat tegen. Voor de ultieme ervaring blijf je overnachten en laat je je wekken door de zon die je hutje in schijnt.

2. Raja Ampat

Je loopt er over hagelwitte stranden, door een weelderige jungle gaat er op avontuur op een van de mooiste duikplekken op aarde. Welkom op Raja Ampat. Deze eilandengroep ligt ten westen van Sorong op West-Papoea en bestaat uit maar liefst 610 eilanden, waarvan Waigeo, Batanta, Salawatie en Misool de grootste zijn.

Houd jij van duiken? Dan is het scala aan koraalriffen en vissen van Raja Ampat jouw droom die werkelijkheid wordt. De eilanden hebben namelijk de grootste biodiversiteit ter wereld, wat jouw duik tot een van de meest exclusieve op je lijstje maakt. Ook vogelspotters zitten hier goed. Aan land spot je verschillende paradijsvogels die nergens anders op de wereld voorkomen, zoals de Wilsons en de Rode paradijsvogel,

Hoe je op deze unieke plek komt? Veerdiensten naar de eilanden zijn er niet. Je kunt zelf een bootje huren of meegaan met een van de weinige reisorganisaties die tours naar Raja Ampat aanbieden.

1. Alor

Als je echt even alleen op de wereld wil zijn, moet je op Alor zijn. Dit ongerepte eiland ligt ten noorden van West-Timor. Maar het is niet zomaar een eiland. Het echte paradijs waarvoor je op dit eiland komt ligt onder water, waardoor ze bekend staat als unieke duikspot.

Neem een duik in het water en wie weet spot je hamerhaaien, voshaaien, de maanvis, de marlijn en walvissen. Doordat je de zee ook deelt met dieren die zich vaker laten zien als schildpadden, barracuda's, Giant Trevally, napoleonvissen, de adelaarsrog, rifhaaien en tonijnen, kom je er in ieder geval niet voor niets.

Ben jij enthousiast geworden? Vanuit Kupang vlieg je in een uur naar Alor. Het eiland heeft een ruig landschap en er lopen weinig wegen. Kijk wel een beetje uit waar je loopt, want de boa constrictor komt voor op dit eiland. Gelukkig is deze slang niet giftig of gevaarlijk voor mensen.

Hebben wij je geïnspireerd om een rondreis door Indonesië te maken? Bekijk dan hier het reisaanbod. 

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors