Top 5 activiteiten Raja Ampat

Top 5 activiteiten Raja Ampat

door Nena van Bakel

Haast ontelbaar veel gezellig begroeide eilandjes bespikkelen de zee van Halmanhera. Het turquoise gekleurde water is op sommige plekken zó doorzichtig dat je vanuit de lucht nog de regenboogkleurige vissen en zeewezens bewondert. Je bent aangekomen bij de Raja Ampat-eilanden, gelegen in de provincie West-Papoea in Indonesië.

Maar wat valt er zoal te beleven op, om en in deze paradijselijke eilandengroep? Met zo'n duizend eilanden is dat namelijk heel wat! Wij helpen je graag een handje en zetten de vijf beste activiteiten op een rij.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 232 reizen naar Indonesie

5. Bezoek de eeuwenoude grotten

Verder kijken dan het uiterlijk is ook bij de Raja Ampat-eilanden een goed idee. Bij het zuidelijke eiland Misool vind je namelijk de grotten van Timolol, waar je met een rubberen boot doorheen vaart. Op de wanden naast je zie je de menselijke palmen en dieren die hier duizenden jaren geleden door holbewoners op de muur gezet zijn.

Nog meer over de geschiedenis leren? Bezoek de grotten in het noorden van het eiland Waigeo. Deze zijn door het Nederlandse en Japanse leger als bunkers gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog! Als je gelukt hebt, voert de lokale bevolking ter illustratie hier zelfs een oorlogsdans uit.

4. Snorkel te midden van de meest kleurrijke vissen

Toch liever het water in? Ga snorkelen in de kleurrijke en diverse flora en fauna van de onderwaterwereld bij de Raja Ampat-eilanden. Raja Ampat bevat namelijk de grootste biodiversiteit van de hele wereld, die je terugvindt in de meest kleurrijke vissen, bijzondere en onbekende weekdieren en zeldzame zeeschildpadden.

Daarnaast is de kans groot dat je hier geen enkel ander mens onder water tegenkomt. Voel je als een vis in het water en rust daarna uit op een verlaten en parelwit strand. Kan het leven nog beter?

3. Vaar tussen de eilanden door

Nou misschien wel! Met om en nabij duizend eilanden om te ontdekken, is een van de beste en mooiste activiteiten bij Raja Ampat het tussen de eilanden doorvaren. Links, rechts, voor en achter je doemen overal steeds weer kleine, ronde, grote en Pirates of the Caribbean-achtige eilanden op. De een nog mooier dan de ander.

Aangezien er niet bijster veel tours langs de eilanden worden gegeven, huur je hier meestal zelf een bootje. Daar geen zin in? Een andere optie is om een zeiltrip te gaan, waarbij je soms zelfs meerdere dagen door dit paradijs onderweg bent.

2. Spot de vele unieke vogels

Naast een enorme biodiversiteit onder water, vind je ook boven water insecten en dieren die je nergens anders op de wereld tegenkomt. Vooral vogelspotters halen op Raja Ampat hun hart op. Er bevinden zich namelijk meer dan 171 soorten vogels op de eilanden!

Onder deze bijzondere vogels vind je onder andere de bekende rode Paradijsvogel, de Wilson Paradijsvolgel, de zwarte lori en de kofiau vlagstaartijsvogel. Op pad om deze vogels te spotten? De meesten zijn in de ochtend tot een uur of acht achtief en in de namiddag na vijf uur.

1. Duik erop los

De activiteit waar de Raja Ampat-eilanden het meest om bekendstaan? Dat is bij uitstek het duiken tussen de talloze vissoorten en koraalriffen in het helderblauwe water. Vissen in allerlei felle kleuren flitsen voorbij. Paarse en groene zeepaardjes dansen in het water. En het overgrote deel van de vissoorten is niet eens thuis te brengen.

Daarnaast vind je hier nog een ander uniek verschijnsel, namelijk de maritieme meren. Deze meertjes zijn omringd door land, maar staan door middel van een ondergrondse verbinding in contact met de zee. Hierdoor leven in deze meren veel zeldzame vissoorten en weekdieren die nergens anders ter wereld voorkomen!

Tip: aangezien er soms een redelijk sterke stroming staat en niet overal heel gekwalificeerde gidsen te vinden zijn, is het duiken vooral aan te bevelen voor mensen met wat meer ervaring.

Kan jij ook niet wachten om dit bijzondere gebied te ontdekken? Bekijk hier onze beste reizen naar Indonesië.

Fotocredits: Dennis Keller | Olga Vyatkina | Lakshmi Sawitri | Ratha Grimes

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors