Top 5 must-do’s in Indonesië in 2019

Top 5 must-do’s in Indonesië in 2019

door Tessa Voncken

Een nieuw jaar betekent goede voornemens. Stoppen met roken, meer sporten, gezonder eten. We kennen het allemaal wel. Maar hoort een reis maken niet ook bij goede voornemens? Als je het ons vraagt wel! 

Januari is niet alleen een maand om te detoxen, het is ook de perfecte maand om een vakantie te plannen. Terwijl het hier koud en regenachtig is, droom je lekker weg naar de paradijselijke stranden, onvoorstelbare groene rijstvelden en indrukwekkende tempels van Indonesië . Wij helpen je een handje en vullen je bucketlist aan. We hebben namelijk onze vijf must-do’s in Indonesië in 2019 voor je op een rij gezet. Ontdek onze tips en boek die vakantie maar!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

5. Bezoek Tana Toraja op Sulawesi

Tana Toraja in Zuid-Sulawesi wordt bevolkt door verschillende Toraja-stammen, die bekend staan om hun bijzondere cultuur. Rantepao is de perfecte uitvalsbasis om de vele verschillende traditionele Toraja-dorpen in de regio te bezoeken, zoals Palawa, Pangli en Sadan. In Palawa zie je de traditionele tongkonan huizen, in Pangli vind je tau-tau en huisgraven en in Sadan kun je de traditionele weefkunst van de Toraja bewonderen. 

In Tana Toraja speelt het traditionele animistische geloof nog altijd een grote rol in het dagelijkse leven. Een van de meest bijzondere dingen om te zien zijn de begrafenissen. Een begrafenis gaat er bij de Toraja iets anders aan toe dan bij ons. Lachende mensen, gezelligheid en zelfs dansen met de kist. Bovendien kan het zomaar een week duren. De Toraja’s staan bekend om hun gastvrijheid en het is niet vreemd om uitgenodigd te worden op een begrafenis. Neem dan wel een kleinigheid mee voor de familie, zoals suiker of sigaretten.

4. Reis af naar het ongerepte oosten van Bali

Ga je naar Bali op vakantie, dan is de kans groot dat je vanuit Denpasar richting de westkust gaat. Kuta, Seminyak en Canggu zijn de meest populaire badplaatsen. Maar het is hier druk en de stranden aan de oostkust zijn zeker niet Bali's mooiste. Onze tip: verlaat het drukke westen en ga naar het ongerepte oosten.

In het oosten vind je nog het rustige en authentieke Bali. Verblijf in Sidemen en je wordt omgeven door alleen maar rijstvelden en tropische planten. Op heldere dagen verschijnt de Agung vulkaan aan de horizon. Groener dan groen, geen hippe dure restaurants, nauwelijks toeristen. Dit is het Bali zoals je je het had voorgesteld. Alleen maar rust en een schitterende omgeving. Nog een aanrader: op een uur rijden van Sidemen ligt Bias Tugel Beach. Het mooiste strand van Bali als je het ons vraagt.

3. Ontdek het paradijselijke Raja Ampat

Kende jij de Raja Ampat eilanden nog niet? Dan moet daar nú verandering in komen. Raja Ampat bestaat uit ongeveer 1000 kleine eilanden ten westen van Sorong, West-Papoea. Met jungle begroeide spikkels die de Halmahera Zee sieren. Een zee in alle mogelijke tinten groen en blauw die je je maar kunt voorstellen. Een wonderschoon tafereel.

Boven water is Raja Ampat al onvoorstelbaar mooi, maar onder water is het misschien wel nóg mooier. In de riffen zijn 505 soorten koraal gevonden. Dat staat gelijk aan 64 procent van alle koraalsoorten in de wereld. Daarnaast zijn in de wateren van de Raja Ampat eilanden ook 1.065 soorten vissen geteld. Nergens ter wereld wordt dat geëvenaard. Onder water zie je kleurrijke zeesterren en de meest bijzondere grote en kleine vissen. De scholen vissen zwemmen soms zo dicht voor je langs, dat je even alleen maar vissen ziet. Een waar onderwaterparadijs dus. Verblijf je op het eiland Biak, dan krijg je er ook nog paar prachtige witte zandstranden bij cadeau.

2. Ga orang-oetans spotten op Sumatra of Kalimantan

De orang-oetan is een van de bedreigde apensoorten van Indonesië. Deze mensaap komt alleen voor op Sumatra en Kalimantan. Een van de beste plekken om de orang-oetan te spotten is op Sumatra in het Gunung Leuser National Park.

Aan de oostgrens van het park vind je Bukit Lawang. Dit het vertrekpunt van je speurtocht naar de orang-oetan. Trek met een klein groepje mensen of privé met een gids de jungle in en sta oog in oog met de orang-oetan. Geloof ons, dit is een ervaring om nooit te vergeten. Je kunt er drie uur voor uittrekken of meerdere dagen. Hoe verder je de jungle intrekt, hoe groter de kans is om de bijzondere dieren tegen te komen.

Helaas gaat het niet zo goed met de orang-oetan. Of beter gezegd: het gaat niet zo goed met het leefgebied van de orang-oetan. Op Sumatra wordt regenwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Palmolie wordt in allerlei etenswaren en cosmetica gebruikt. Wil je de orang-oetan nog in zijn eigen leefgebied zien en niet alleen in de dierentuin, dan moet je snel zijn.

1. Geef betekenis aan je reis

Hoe leuk is het om meer betekenis te geven aan je reis. Woon bijvoorbeeld een ceremonie bij of vier een feestdag in Indonesië. Nyepi op Bali is een bijzondere dag om mee te maken. Of Idul Fitri, het Suikerfeest, op een van de overige eilanden. De avond voor het Suikerfeest gaan op veel plaatsen mensen de straat op, soms met vuurwerk of toeterende auto’s. 

Maar ook het contact met locals kan meer betekenis geven aan je reis. Maak een praatje op straat met de lokale bevolking of verblijf in guesthouses, en je zult zien dat het contact met de Indonesiërs je reis verrijkt. Je leert bijvoorbeeld meer over de religie en over bepaalde tradities en gebruiken. Zo begrijp je Indonesië en zijn bevolking beter.

Een andere optie om meer betekenis aan je reis te geven is vrijwilligerswerk. Indonesië heeft hulp nodig. Dat het land een enorm zwaar jaar achter de rug heeft, is je vast niet ontgaan. Meerdere verwoestende aardbevingen, tsunami’s, een vliegtuigramp. Het feit dat je naar Indonesië op vakantie gaat helpt het land al. Het toerisme is namelijk een belangrijke bron van inkomsten. Wil je nog een extra steentje bijdragen, dan kun je natuurlijk ook vrijwilligerswerk doen. Neem hiervoor contact op met de juiste instanties, zoals het Rode Kruis.

Kan jij niet wachten om in 2019 deze must-do’s te gaan ondernemen? Vind hier een rondreis door Indonesië die bij je past!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors