Top 5 plekken om dieren te spotten in Sumatra

Top 5 plekken om dieren te spotten in Sumatra

door Tessa Voncken

Als dierenliefhebber kom je van alle Indonesische eilanden het meest aan je trekken in Sumatra. Tijgers, luipaarden, olifanten, neushoorns en orang-oetans: Sumatra heeft zijn eigen ‘big five’. Maar de jungle is diep en ongerept. En de dieren laten zich niet gemakkelijk zien.

Wat zijn nou de beste plekken om dieren te spotten in Sumatra? Wij hebben er vijf voor je op een rij gezet!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 234 reizen naar Indonesie

5. Koraal en vissen bij Pulau Weh

Je laat je in het water vallen en duikt meteen de diepte in. Je hebt al vaker in Azië gedoken, maar ziet al snel dat dit andere koek is. Om te beginnen lééft het koraal. Het deint heen en weer, met keurrijke vissen die zich ertussen bewegen. Een paar meter dieper zie je een groene zeeschildpad knabbelen aan zeegras.

Pulau Weh ligt ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van van Banda Aceh. Dé verborgen parel van Zuidoost-Azië als het gaat om duik-en snorkelbestemmingen.

4. Dolfijnen bij Kiluan Bay

Na een krappe twintig minuten varen stopt de gids de motor van de boot. Je hoeft niet lang te zoeken of je spot ze al. Tientallen dolfijnen springen op zo’n 50 meter afstand boven het water uit. De opkomende zon schittert op het water van de Indische Oceaan. De gids besluit weer rustig te gaan varen. Tot je verbazing volgen de dolfijnen de boot.

Dé plek om dolfijnen in het wild te spotten in Indonesië is niet Lovina op Bali, maar Kiluan Bay in de provincie Lampung, helemaal in het zuiden in Sumatra. Deze baai is namelijk onderdeel van de vaste migratieroute van de tuimelaar en de langsnuitdolfijn. Lovina, eat your heart out.

3. Sumatraanse neushoorn in Kerinci Seblat National Park

Het zweet druipt van je voorhoofd. Je bent al uren aan het lopen door het snikhete regenwoud. De gids bukt om een spoor te bekijken. Jullie zijn op speurtocht naar de zeldzame Sumatraanse neushoorn. Bingo! Het spoor is nog vers. Maar gaan jullie hem ook daadwerkelijk tegenkomen? 

Ten zuiden van Padang ligt het enorme Kerinci Seblat National Park. Het is een van de belangrijkste natuurlijke reservaten van Indonesië. Het is het woongebied van de grootste constante hoeveelheid Sumatraanse neushoorns, er lopen er tussen de 250 en 500 rond. Wie weet spot je er ook de Sumatraanse tijger, daar zijn er zo'n 150 van.

2. Sumatraanse olifant in Way Kambas National Park

Het kabbelen van de rivier, geritsel tussen de bomen en het gekwetter van tientallen vogels boven je. De jungle van Sumatra is nooit stil. Je peddelt verder, totdat je een paar uur later het doel van de dag tegenkomt. Het is baddertijd voor een van de kuddes olifanten die in het Way Kambas National Park leeft.

Het Way Kambas National Park is een van de kleinste nationale parken van Indonesië en ligt in de provincie Lampung. Het park omvat een gebied van 130.000 hectare en staat bekend om de vele Sumatraanse olifanten die in het gebied voorkomen. 

1. Orang-oetans Gunung Leuser National Park

Je volgt de voetstappen van de gids. Na een behoorlijk stuk klimmen begint nu de afdaling. Eigenlijk kunnen je benen best wat rust gebruiken. Je gebeden lijken wel te worden gehoord, want de gids tikt je op je schouder en wijst naar rechts. Daar, tussen al het tropisch groen, zit een orang oetan rustig te eten. 

Aan de rand van het Gunung Leuser National Park vind je Bukit Lawang. Dit is een van de twee leefgebieden van de orang-oetan in Indonesië. Daarnaast is het een vogelspottersparadijs. Er komen ruim driehonderd verschillende soorten vogels voor.

Hebben we je geïnspireerd? Bekijk hier alle reisaanbieders die jouw ideale rondreis door Sumatra mogelijk maken!

Fotocredits: Willem van Strien | Vincentraal

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors