Babi goeling
Like ons op Facebook

Babi goeling

door Getaway Travel

Van Sj. W. Flameling ontvingen we meerdere heerlijke recepten. Babi goeling is een gerecht dat op Bali wordt bereid op feesten. Het wordt op een grote schaal gelegd en gegarneerd met bloemen en vruchten; zo wordt het aan de goden geofferd. Het speenvarken wordt in plakken gesneden en geserveerd met nasi koening en verschillende soorten sambal, santen, koenjit, sereh, daon djeroek poeroet, pandanpasta, droogkokende rijst.

Ingrediënten
1 speenvarken van ca. 4 kg
4 grote uien
8 teentjes knoflook
2 a. 3 lombok merah of 1 eetlepel sambal (rode Spaanse peper)
5 schijfjes djahe of 3 theelepels poeder ( wortel gemberplant)
4 groene kardemompitten of 1 theelepel poeder (rijpe zaden van de kardemomplant, komt ondermeer voor in spekkoek)
2 theelepels ketoembarzaad of 1.1/2 theelepel poeder
2 kruidnagels of een mespuntje poeder
4 eetlepels plantaardige olie
2 theelepels serehpoeder (citroengras)
1.1/2 theelepel gemalen koenjit (geelwortel)
1 volle theelepel nootmuskaat
1 eetlepel trassi (gedroogde gefermenteerde garnalen)
zout
versgemalen peper

Bereiding
Was het speenvarken van buiten en van binnen goed onder koud stromend water en dep het daarna goed droog
Omwikkel de oortjes en het staartje van het speenvarken met aluminiumfolie
Pel de uien en het knoflook en snipper ze
Was de lomboks, snijd ze in stukjes
Maak de uien, het knoflook, de lomboks, de djahe, de kardemoms, de ketoembar en de kruidnagels fijn in een vijzel of met een staafmixer of foodprocessor
Verhit de olie in een wadjan en fruit het uien - specerijen mengsel goudbruin.
Voeg de overige kruiden, de trassi, en zout naar smaak toe en laat dit even meefruiten, laat de pasta iets afkoelen.
Verwarm de oven voor op 190 graden C. (barbecue kan ook)
Wrijf de buikholte van het speenvarken in met gefruite pasta
Wrijf het vel in met versgemalen peper
Leg het speenvarken op het rooster in de oven of steek het aan het spit en rooster het in circa 3.1/2 uur gaar
Bedruip het regelmatig met het uitlopende vet

Better de buk barst as it iten bidoarn

Like deze pagina

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors